Din varukorg är för närvarande tom!
Göra eget gödselvatten
Att göra eget gödselvatten är enkelt och mycket berikande för växterna så här års. under försommaren är det dags att börja sin första brygd.
Nu när förkultiverade plantor känner sig hemma på frilandet, i pallkragarna eller i någon stor och rymlig kruka kommer de inom kort vilja ha lite näringstillskott. Vi brukar återkommande under sommaren tillverka ett naturligt gödselvatten av framför allt brännässlor, men hittar vi åkerfräken tillsätter vi det också.
Genom att göra eget gödselvatten på brännässlor skapar man en sörja som bland annat blir rik på kväve. När växter får tillskott på kväve gynnas tillväxten av fram för allt bladverken. Växter där man ska äta bladen gillar att få en energidryck för att kunna ge frodiga blad. Vi brukar också blanda i åkerfräken eftersom de innehåller kisel. För växters skull kan kisel bidra med större motståndskraft mot skadedjur och sjukdomar, men den har även en annan mycket god egenskap. Forskning har visat att jorden, både påsjord och jorden i vår mark, innehåller tungmetaller så som kadmium och arsenik och grönsaker som potatis, sallat och morot tar upp dessa gifter i ganska hög utsträckning. I nuläget verkar man bara ha hittat ett sätt som kan minska upptagande av tungmetallerna och det är om kisel tillsätts i jorden.
Det här behövs:
- en stor tunna eller hink som har ett lock eller lätt kan täckas med en skiva eller brädor.
- 1 kg växtmaterial av en eller av båda växterna.
- 10 liter vatten
Gör så här: Lägg i växterna och häll över vattnet. Tyng gärna ner växterna under vattenytan med en sten eller tegelsten. Låt stå från fem dygn till sex veckor; ju längre brygden står desto starkare blir den. Sila därefter bort växtdelarna och använd dem som organiskt material i din odling. Späd en del
koncentrerat gödselvatten med åtta delar vatten och vattna vid ett par tillfällen under säsongen.
Det färdiga gödselvattnet luktar förfärligt och metoden lämpar sig därför bäst om du tillreder
det där inga grannar störs. Vi brukar vattna på kvällen så har den värsta stanken lagt sig under natten.
I vårt filmklipp visar vi hur vi gör:
Våra senaste inlägg
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Göra eget gödselvatten”
Hur silar du?
Hej! Min sambo har slängt ner massa maskrosor och alla möjliga växter i en stor tunna för att göra gödselvatten. Kommer det fungera eller varför rekommenderar man just nässlor? Fungerar samma princip med alla växter?
Man använder främst nässlor för att dom innehåller mycket kväve
Jag fyllde bara på med vatten utan att tynga ner nässlorna. Nu har det stått i två veckor och luktar som det ska (=illa). Men det är fullt med små vita maskar. Ska jag bara ta bort nässlor (och maskar) och använda som vanligt eller betyder maskar att det inte blivit bra och ska göra en ny omgång?
Lämna ett svar