Vinbärssaft

 

Nu är de mesta av vinbären plockade och som en skänk från ovan så ville en vän ge oss ytterligare några kg. Denna vinbärssaft är gjord på både röda och svarta vinbär. Den är underbar i sin fyllighet, sötma och syrlighet och passar till det mesta.

Ingredienser:
Proportioner
Till 1kg svarta vinbär 7dl vatten
Till 1kg röda vinbär 5dl vatten
Till varje liter avrunnen saft ca 5-8dl socker efter tycke och smak.
1/2 tsk atamon till varje liter avrunnen saft
Till vår vinbärssaft
3,4l avrunnen saft
1,8kg socker
Atamon

Gör så här: Bären behöver inte repas. Skölj bären, låt dem rinna av och lägg dem sedan i en stor gryta och häll på vatten. Koka bären under lock i  ca 10min. Tryck då och då sönder bären med en slev eller mosstamp. Häll upp saften i en silställning och låt självrinna. Mät upp saften, blanda saft och socker i en gryta och koka långsamt i 10 min. Skumma saften, tillsätt atamon utrört i lite socker. Låt svalna en stund och häll upp på varma och atamonsköljdaflaskor.

Tips. Man kan behöva hjälpa till när bären ligger i silställningen, med att röra runt bland dem och ev lägga på en vikt. De bildar en gelé ibland som täpper till sildukens hål.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *