Din varukorg är för närvarande tom!
Gör som vi om du gillar det

Gör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut när jag plockade de fullstora tomaterna vars planta stått i full sol med alla blad kvar, aldrig tjuvats och dessutom såddes kallt i början av april i kallväxthuset med bara solens ljus.
Vi säger inte att vårt sätt är det enda rätta men vi har prövat oss fram med odlandet och tomater under 30 år och vi tycker det fungerar att odla och tänka som oss. Vill du plocka delar av vårt odlande till din odlarstig är du välkommen, vi vill inte pådyvla någon doktrin eller odlingsideologi, ta det du vill. Vi vill bara förmedla vad vi lärt oss genom att misslyckats och lyckats. Och du, vi är inte färdiga än!
Vi utgår från oss
Vi bestämde oss direkt när vi började att skriva om odling och mat att det ska utgå från vår erfarenhet, hur ska man annars kunna veta säkert det man förmedlar? Därför läser vi inte jättemycket hur andra som förmedlar odlandet tänker och gör. Vi lyssnar inåt så gott det går och försöker att dra egna slutsatser. Vi odlar med att kliva åt sidan och ta ett steg bakåt skulle man kunna säga. Försöker att observera vad som händer med våra sådder, omplanteringar och plantor. Det är ett himla roligt sätt att vara på, för man vet inte riktigt vad som kommer att hända, det kan bli något helt annat än vad man tänkt sig och man utmanar sina förutfattade meningar och ens vilja till förförståelse.



Det är resan som är målet, sa han.
Detta sätt att vara har så klart svämmat över på hela vårt liv, att inte vara så tvärsäkra, ha exakta mål eller jaga efter ett specifikt resultat. Vi väntar och ser vad som händer, om det händer. Det är lite som min pappa sa till mig ,Johannes, när jag var liten: ”Det är inte målet som är det viktigaste utan resan dit”. Det tog några år att fatta denna självklarhet, alltså väldigt många år.
Så när vi berättar hur även ni kan göra är det aldrig ett krav att ni måste göra så, man måste inte välja en väg, metod eller doktrin. Vi berättar bara hur vi gjort eller gör och vad som fungerar för oss. Vill du göra tvärtom så är du fri att göra det och du behöver inte ens berätta det för oss att du gör det, du är redan fri att göra som du vill. Men självklart blir vi inspirerade av att höra om dina tips och tankar i odlandets spännande värld.
Se till att ha roligt och gör gärna på flera sätt samtidigt.
Läs gärna: Mina värsta tomatproblem
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Farbror Grön – NorrbottenturnéUnder V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné
- Vi dukar upp för höstens fåglarVid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar