Din varukorg är för närvarande tom!
Gör som vi om du gillar det
Gör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut när jag plockade de fullstora tomaterna vars planta stått i full sol med alla blad kvar, aldrig tjuvats och dessutom såddes kallt i början av april i kallväxthuset med bara solens ljus.
Vi säger inte att vårt sätt är det enda rätta men vi har prövat oss fram med odlandet och tomater under 30 år och vi tycker det fungerar att odla och tänka som oss. Vill du plocka delar av vårt odlande till din odlarstig är du välkommen, vi vill inte pådyvla någon doktrin eller odlingsideologi, ta det du vill. Vi vill bara förmedla vad vi lärt oss genom att misslyckats och lyckats. Och du, vi är inte färdiga än!
Vi utgår från oss
Vi bestämde oss direkt när vi började att skriva om odling och mat att det ska utgå från vår erfarenhet, hur ska man annars kunna veta säkert det man förmedlar? Därför läser vi inte jättemycket hur andra som förmedlar odlandet tänker och gör. Vi lyssnar inåt så gott det går och försöker att dra egna slutsatser. Vi odlar med att kliva åt sidan och ta ett steg bakåt skulle man kunna säga. Försöker att observera vad som händer med våra sådder, omplanteringar och plantor. Det är ett himla roligt sätt att vara på, för man vet inte riktigt vad som kommer att hända, det kan bli något helt annat än vad man tänkt sig och man utmanar sina förutfattade meningar och ens vilja till förförståelse.
Det är resan som är målet, sa han.
Detta sätt att vara har så klart svämmat över på hela vårt liv, att inte vara så tvärsäkra, ha exakta mål eller jaga efter ett specifikt resultat. Vi väntar och ser vad som händer, om det händer. Det är lite som min pappa sa till mig ,Johannes, när jag var liten: ”Det är inte målet som är det viktigaste utan resan dit”. Det tog några år att fatta denna självklarhet, alltså väldigt många år.
Så när vi berättar hur även ni kan göra är det aldrig ett krav att ni måste göra så, man måste inte välja en väg, metod eller doktrin. Vi berättar bara hur vi gjort eller gör och vad som fungerar för oss. Vill du göra tvärtom så är du fri att göra det och du behöver inte ens berätta det för oss att du gör det, du är redan fri att göra som du vill. Men självklart blir vi inspirerade av att höra om dina tips och tankar i odlandets spännande värld.
Se till att ha roligt och gör gärna på flera sätt samtidigt.
Läs gärna: Mina värsta tomatproblem
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Tacosås – vi gör vår egna2012 testade vi att göra egen tacosås (salsa) för första gången. Resultatet blev bättre än vad vi hade kunnat ana och den köpta såsen bleknade vid första skeden i munnen. Vi har förstått… Läs mer: Tacosås – vi gör vår egna
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar