Din varukorg är för närvarande tom!
Gör din egen fläderchampagne

När fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra champagne. Egen fläderchampagne är bubblig, frisk och lätt alkoholhaltig.
Ingredienser
- 15–20 fläderblomklasar
- 2,5 dl strösocker
- 2,25 liter vatten
- 1 ekologisk citron
(Det är viktigt att citronen är ekologisk – bekämpningsmedel kan annars hindra spontanjäsningen) - 1–2 msk pastoriserad äppelcidervinäger
Så här gör du:
- Skaka av blomklasarna så att eventuella insekter ramlar av.
- Blanda vatten, socker, vinäger och fläderblommor i en stor glasburk eller damejeanne.
- Skala citronen med en potatisskalare. Lägg i både skalet och saften från en halv citron.
- Låt stå i rumstemperatur i 1–3 dagar. När jäsningen kommer igång (det syns ofta som en vitaktig ring på ytan) är det dags att sila.
- Sila vätskan och häll upp på rena flaskor med tättslutande korkar. Förvara flaskorna svalt, gärna i kylskåp.
- Kom ihåg att pysa flaskorna då och då för att släppa ut övertrycket. Efter ett par veckor är din fläderchampagne färdig att dricka.
Drycken blir starkare ju längre den lagras. Vi har sparat flaskor i 6–8 månader med gott resultat. Efter det kan smaken bli lite för frän för vår smak.
Varning!
Glöm inte att pysa flaskorna regelbundet! Trycket kan bli högt, och om flaskan står illa till kan en explosion orsaka både materiella skador och skada människor eller djur. Vi glömde en glasflaska i ett kylskåp i källaren – den exploderade och slog sönder två hyllor i dörren. För att helt undvika dessa risker kan man förvara drycken i petflaskor eller speciella champagne, Bourgogne flaskor med inåtvälvd botten och kork som jämnar ut trycket. Flaskor med plan botten är känsligast för övertryck, explosionen hos oss skedde i en sådan flaska, ni ser flasktypen på bilden längst upp.
På bilden ovan har vi dekorerat med frysta vinbär.
Lästips: Fläderblomssaft
Skål och lycka till!
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

Våra senaste inlägg
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar