Din varukorg är för närvarande tom!
Gör din egen fläderchampagne

När fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra champagne. Egen fläderchampagne är bubblig, frisk och lätt alkoholhaltig.
Ingredienser
- 15–20 fläderblomklasar
- 2,5 dl strösocker
- 2,25 liter vatten
- 1 ekologisk citron
(Det är viktigt att citronen är ekologisk – bekämpningsmedel kan annars hindra spontanjäsningen) - 1–2 msk pastoriserad äppelcidervinäger
Så här gör du:
- Skaka av blomklasarna så att eventuella insekter ramlar av.
- Blanda vatten, socker, vinäger och fläderblommor i en stor glasburk eller damejeanne.
- Skala citronen med en potatisskalare. Lägg i både skalet och saften från en halv citron.
- Låt stå i rumstemperatur i 1–3 dagar. När jäsningen kommer igång (det syns ofta som en vitaktig ring på ytan) är det dags att sila.
- Sila vätskan och häll upp på rena flaskor med tättslutande korkar. Förvara flaskorna svalt, gärna i kylskåp.
- Kom ihåg att pysa flaskorna då och då för att släppa ut övertrycket. Efter ett par veckor är din fläderchampagne färdig att dricka.
Drycken blir starkare ju längre den lagras. Vi har sparat flaskor i 6–8 månader med gott resultat. Efter det kan smaken bli lite för frän för vår smak.
Varning!
Glöm inte att pysa flaskorna regelbundet! Trycket kan bli högt, och om flaskan står illa till kan en explosion orsaka både materiella skador och skada människor eller djur. Vi glömde en glasflaska i ett kylskåp i källaren – den exploderade och slog sönder två hyllor i dörren. För att helt undvika dessa risker kan man förvara drycken i petflaskor eller speciella champagne, Bourgogne flaskor med inåtvälvd botten och kork som jämnar ut trycket. Flaskor med plan botten är känsligast för övertryck, explosionen hos oss skedde i en sådan flaska, ni ser flasktypen på bilden längst upp.
På bilden ovan har vi dekorerat med frysta vinbär.
Lästips: Fläderblomssaft
Skål och lycka till!
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

Våra senaste inlägg
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar