Din varukorg är för närvarande tom!
Gör din egen fläderchampagne

När fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra champagne. Egen fläderchampagne är bubblig, frisk och lätt alkoholhaltig.
Ingredienser
- 15–20 fläderblomklasar
- 2,5 dl strösocker
- 2,25 liter vatten
- 1 ekologisk citron
(Det är viktigt att citronen är ekologisk – bekämpningsmedel kan annars hindra spontanjäsningen) - 1–2 msk pastoriserad äppelcidervinäger
Så här gör du:
- Skaka av blomklasarna så att eventuella insekter ramlar av.
- Blanda vatten, socker, vinäger och fläderblommor i en stor glasburk eller damejeanne.
- Skala citronen med en potatisskalare. Lägg i både skalet och saften från en halv citron.
- Låt stå i rumstemperatur i 1–3 dagar. När jäsningen kommer igång (det syns ofta som en vitaktig ring på ytan) är det dags att sila.
- Sila vätskan och häll upp på rena flaskor med tättslutande korkar. Förvara flaskorna svalt, gärna i kylskåp.
- Kom ihåg att pysa flaskorna då och då för att släppa ut övertrycket. Efter ett par veckor är din fläderchampagne färdig att dricka.
Drycken blir starkare ju längre den lagras. Vi har sparat flaskor i 6–8 månader med gott resultat. Efter det kan smaken bli lite för frän för vår smak.
Varning!
Glöm inte att pysa flaskorna regelbundet! Trycket kan bli högt, och om flaskan står illa till kan en explosion orsaka både materiella skador och skada människor eller djur. Vi glömde en glasflaska i ett kylskåp i källaren – den exploderade och slog sönder två hyllor i dörren. För att helt undvika dessa risker kan man förvara drycken i petflaskor eller speciella champagne, Bourgogne flaskor med inåtvälvd botten och kork som jämnar ut trycket. Flaskor med plan botten är känsligast för övertryck, explosionen hos oss skedde i en sådan flaska, ni ser flasktypen på bilden längst upp.
På bilden ovan har vi dekorerat med frysta vinbär.
Lästips: Fläderblomssaft
Skål och lycka till!
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

Våra senaste inlägg
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
- Lagringstips – frys in bondbönorHar du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur! Att odla egna bondbönor känns som en… Läs mer: Lagringstips – frys in bondbönor
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar