Din varukorg är för närvarande tom!
Gödsla vitlöken vid planteringen
Nu är det dags att plantera vitlök i våra odlingar. Det gör vi alltid någon gång mellan december och januari. Det är viktigt att gödsla ordentligt redan vid planteringen så att starten för vitlöken blir så bra som möjligt. Så här går det till.
Det här inlägget görs i ett samarbete med Algomin som tillhandahåller olika slags gödselpreparat för trädgårdsväxter. Vår vitlök har vi i år gödslat med Algomins gödsel Växa, som är ypperlig för grönsaksodling. Förra sommaren använde vi Växa-gödslet med stor framgång på Takfarmen.
NPK-värdet är på 4. 5. 11. En intressant aspekt med Växa är att gödslet, förutom makronäringsämnena, innehåller 32 mikronäringsämnen. Perfekt för våra sandiga jordar som är näringsfattiga!
Att plantera sent
Jag är van med att medodlare höjer på ögonbrynen när jag planterar så här sent, men det är ju så onödigt att sätta vitlök tidigare, då det finns risk att de råkar titta upp innan vintern är här. Skulle du har planterat tidigare och din vitlök tittat upp är det inte någon större fara, de brukar klara det galant. Men jag vill att mina klyftor ska sova så länge det är möjligt.
Den bästa lagringstemperatuen för vitlök, både sättlök och konsumtionslök är rumstemperatur, gärna 27 grader. Det är när de möter kylan de får signalen att börja växa. Så nu vet du som förvarar dina vitlökar i kylen varför de gror. De tror att du har planterat dem.

Gräva ur jorden
När jag planterar lökar och speciellt i pallkragar tycker jag att det är enklare att gräva ur några centimeter jord och lägga den åt sidan innan jag gör planteringen. Jag får på så sätt en bättre överblick istället för att göra hål lite här och där och inte veta var jag stoppat ner klyftorna. Jag brukar ställa ett par skottkärror bredvid aktuell pallkrage och lägga jorden där så länge. När jag tycker att jag nått ett bra planteringsdjup luckrar jag ytan i pallkragen med en grep eller handkratta och jämnar till ytan utan att göra den kompakt. Det fungerar lika bra att gräva bort jord från ett friland ifall det är där du tänker plantera vitlöken, då brukar jag gräva bort som rutor eller strängar där jag tänker plantera och skyffla jorden åt sidan. Har det redan hunnit frysa brukar det gå att gräva loss som stora frysta lock och lägga dem åt sidan.

Ett jämt lager gödsel
När vald mängd jord är urgrävd och ytan är luckrad är det dags att applicera näringen, dvs gödslet. Jag sprider ut det så att det blir ett jämt skikt över ytan, så att det kommit små kulor överallt. Ca 1 liter Växa till en pallkrage där det ska växa vitlök är lagom. Jag brukar mylla ner gödslet lite i jordytan innan klyftorna hamnar där. Mitt motto är alltid att gödsla lite för mycket än lite för lite. Många odlare har generellt en tendens att gödsla våra grönsaker för dåligt.

Det blir alltid för många klyftor
När väl gödslet ligger i jorden ska vitlökarna brytas isär och själva klyftorna placerar på ytan. På det här sättet blir det lätt att hålla något slags avstånd emellan klyftorna så att man inte sätter dem ovanpå varandra. Dessvärre har jag en tendens att alltid så och plantera alldeles för tätt. I en pallkrage brukar jag få ner mellan 35- 50 klyftor. Det innebär att jag slänger på ett par extra nävar med gödsel innan jag täcker klyftorna med den uppgrävda jorden som ligger i skottkärrorna.
Här ser ni det lite mer överskådligt hur det ser ut efter att jag placerat ut gödslet och fördelat klyftorna. Jag låter även fnaset från vitlöken ligga kvar i jorden.

När jag anser att jag fått ner alla klyftor i jorden skyfflar jag tillbaka jorden och fördelar den jämt i pallkragen. Sedan brukar jag täcka pallkragen med ensilage, halm, hö eller löv. Det är inget krav att man måste täcka pallkragen för att det ska bli ett bra resultat. men det känns så bra att lägga på ett täcke. Lite som när man nattar ett barn och ser till att det inte ska frysa. Klyftorna är ju faktiskt vitlöksbarn som förhoppningsvis ska växa upp till vuxna individer tills dess att det är dags att skörda dem i juli.
Ett tips! Se till att ta bort täckmaterialet ovanpå pallkragen när det börjar att våras. Vitlökarna har svårt att tränga igenom organiskt material om det blir för kompakt.
Johannes Wätterbäck
Gödslet Växa som presenteras i detta inlägg
finns att köpa i de flesta trädgårdsbutiker.
Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Gödsla vitlöken vid planteringen”
Vad ska man gödsla vitlöken med ett år som detta då det verkar vara gifter i alla köpegödsel??? Den jord jag ska odla i är totalt ogödslad. Hjälp
du kan gödsla med blomstra och andra handelsgödsel.
Lämna ett svar