
Gängliga tomatplantor = halshugg dem: Om och när jag odlar tomater inomhus och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att vi halshugger tomatplantorna men varken den benmningen eller tex begreppet att såga av dem vid fotknölarna beskriver det riktigt bra. Jag kapar dem för att komma ner i höjd och för att börja om med en stickling som jag rotar i vatten och gör till en ny planta.
Till en början var det den kapade toppen sticklingen jag ville åt, så att jag kunde börja om från början och på det sättet få en lägre och kompaktare planta. Men efter ett tag insåg jag att jag både fått en ny planta av toppen jag klippte av och att den gamla, avklippta plantan, bildade en ny planta som med tjuvarna i grenvecken bildade flera parallella toppar. Jag fick alltså två plantor bara genom att klippa! Vilken vinst!


Två gåvor
Det dröjde inte lång tid förrän jag förstod att jag hade flera gåvor framför mig när jag klippte i mina gängliga tomatplantor. En ny topp som skulle bli en ny planta och en kruka med en planta med avklippt topp där tjuvarna utvecklar nya toppar.



”En låg tomat kommer kunna ge flera klasar på sin växtresa och därmed större skörd. En planta med flera toppar ger ännu större skörd.”
Plantan i bildserien ovanför och den första längst upp i artikeln är exemplariskt, kompakt och kraftig. Den behövdes egentligen inte halshuggas men det var en bra modell att använda för att visa dig så pedagogiskt det bara är möjligt hur det ser ut.

Jag halshugger gängliga tomatplantor
Det vi berättar i den här artikeln är varför och hur man halshugger tomater och vilka effekter det ger. Tycker du att begreppet känns lite väl grovt och dramatiskt? Jag håller med! Men eftersom jag började använda det här uttrycket för flera år sedan har det blivit ganska inarbetat, därför fortsätter jag använda det. Kanske skulle en mer korrekt definition vara ”sågning vid fotknölarna”. Men även det begreppet ger fantasin ganska fritt spelrum om vad det handlar om.
Den mänskliga hjärnan är fantastisk på att tolka både det skrivna ordet och det vi kallar för verklighet. En fråga jag ofta får är om man kan klippa alla slags tomater. Busk, växthus, höga och låga, jag har testat att klippa alla sorter och det har fungerar bra på alla som jag har testat. Bäst fungerar det på gängliga tomater, för är de kompakta behövs det inte. Nu för tiden när vi sår de flesta tomater ute i kallväxthuset så halshugger vi ganska sällan.




30 års odlande av tomater
Jag har odlat tomater varje år sedan jag började odla för ca 30 år sedan. Jag vill verkligen inte påstå att jag kan allt om denna gröda, men jag känner mig ganska trygg att odla och att leka med den. Vi har haft våra strider genom åren och jag har stundtals verkligen kämpat med att lyckas hela vägen från frö till färdig skörd.
Ibland har det gått åt fanders och andra år har det gått riktigt bra. Jag har drabbats av sjukdomar, skadedjur, dödat plantor på grund av dålig odlingskunskap och ibland av ren och skär slapphet. Det finns ett tidigare inlägg som heter ”Mina värsta tomatproblem” där ni kan läsa om min stundtals problemfyllda odlarresa.


Viktigt!
_________________________________________
Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.
Logga in Mer om prenumerationer
Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
__________________ _________________
Lämna ett svar