Din varukorg är för närvarande tom!
Fryst dill – så lagrar vi dill på ett enkelt sätt
Brukar du köpa färdighackad och fryst dill? Det fanns en tid då vi också gjorde det, men nu finns det absolut ingen anledning. Vi odlar ju vår egen.
Vi älskar dill och ser det ibland mer som en grönsak än en kryddväxt. Det är ju så gott att liksom lägga på en hel hög med dill på mackan eller använda rejäla mängder i en sallad. Som krydda använder vi dill i vårt eget örtsalt, i olika kryddsmör, i kalla såser och i en mängd maträtter. Ett liv utan dill skulle kännas väldigt tomt.
Från vår till sen höst ser vi till att ha färsk dill i våra odlingar att skörda av. Däremellan använder vi fryst dill. För att kunna äta egen dill året runt gäller det att odla mycket dill. Vi sår ny dill vid jämna mellanrum under hela säsongen. Ett flertal plantor låter vi gå upp i blom och på så sätt kan vi ta våra egna dillfrön till nästa års odlingar. Vi är alltså helt självförsörjande på dill.

När vi fryser in dill gör vi så här:
Jag tycker det är bäst att skörda dillen för frysning när den är relativt låg, dvs 20-25 cm. Då har inte plantorna börjat fundera på blomning ännu och stjälkarna är mjuka. All dill kan då finhackas. Skjuter dillen iväg på höjden är det blomning på gång och stjälkarna blir hårdare. Det går bra att hacka dill till frysning då också, men man kan behöva ta bort de hårda delarna innan.
Man kan säkert frysa in hela dillknippen utan att hacka först, men jag tycker om att ha färdighackad dill att ta fram.
Hacket som bildas packar jag hårt i glasburkar. Det kvittar vilken storlek, men jag har mest tagit återanvända pestoburkar. Fyllda burkar namnges sedan och stoppas i frysen. Vi fryser in ett flertal kryddväxter på detta sätt och måste ha namn för att inte blanda ihop dem.
När vi behöver dill, öppnar vi bara en burk och tar ut det som behövs genom att skapa med en gaffel. Därefter lägger vi tillbaka burken i frysen.
Tips!
Blanda finhackade kryddväxter i samma burk. Det blir jättegott till ett smör, gräddfilssås eller att garnera med.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
- Eterneller – evighetsblommorEterneller är fantastiska blommor. De skapar färgklickar i odlingen och kan dessutom sparas och tokas utan att de tappar sin färg eller form. För många pollinatlörer är de viktiga och inte sällan besöks… Läs mer: Eterneller – evighetsblommor
- Farbror Grön i Borås 2 aprilVarmt välkommen till invigningen av Sjuhärads fröbibliotek! Här kan du låna fröer, få inspiration och kunskap om odling och dela odlingsglädjen med andra.Under invigningen kan du ta del av:*Praktiska odlingstips från Farbror grön:… Läs mer: Farbror Grön i Borås 2 april
- Välkommen till oss på Nordiska trädgårdar A 21:34På Nordiska trädgårdar den 27 – 30 mars finns vi i montern A 21:34, mittemot Gjordnära. Välkomna att titta förbi och säga hej och sitta ner och kika i våra böcker bla den… Läs mer: Välkommen till oss på Nordiska trädgårdar A 21:34
- Samplantera broccoli, sallat, shungiku, trumpetblomma och jätteeternellAtt samplantera är roligt och framför allt vackert. Genom att kombinera olika växter på en och samma yta kan det bli otroligt effektfullt och man får mycket att äta. Bästa kombinationen tycker vi,… Läs mer: Samplantera broccoli, sallat, shungiku, trumpetblomma och jätteeternell
- Vi sår allt i planteringsjord!Kan man så sina frön i planteringsjord? Eller måste man använda såjord för att lyckas med sina inomhus eller utomhus/ kallsådda plantor? Behöver man tillsätta vermikulit, pimpsten eller perlit för att det ska… Läs mer: Vi sår allt i planteringsjord!
- Samplantera majs, sockerrör och solrosorVi har fattat tycke för att samplantera tre höga växter tillsammans: majs, solrosor och sockerrör. Växterna skapar en hög, pampig och storslagen djungel som dessutom ger lite insynsskydd. I Tillsammansodlingen råkade det vara… Läs mer: Samplantera majs, sockerrör och solrosor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Fryst dill – så lagrar vi dill på ett enkelt sätt”
Odlar, för första gången i mitt liv, både broccoli och broccolini……..mycket blad men lite av själva ”blomman,broccolin”. Kan man utnyttja hela plantan, bladen, stjälken? Frysa ner, fräsa i stekpanna, torka? Känns så onödigt om man skall slänga bort största delen av plantan?
Javisst! Du kan äta rubbet. Ibland kan stjälken vara lite hård, men om du skivar den ganska tunt innan du kokar eller fräser den blir den sagolikt god. Bladen är också supergoda att både koka och steka. Vi har dock inte testat att torka broccoli någon gång.
Så gör jag med både dill och persilja. De grova stjälkarna fryser jag också in. Då har jag till jag till potatiskaka och annat.
Har i år lyckats med basilika, går det att göra på samma sätt?
Lämna ett svar