Din varukorg är för närvarande tom!
Fryst dill – så lagrar vi dill på ett enkelt sätt
Brukar du köpa färdighackad och fryst dill? Det fanns en tid då vi också gjorde det, men nu finns det absolut ingen anledning. Vi odlar ju vår egen.
Vi älskar dill och ser det ibland mer som en grönsak än en kryddväxt. Det är ju så gott att liksom lägga på en hel hög med dill på mackan eller använda rejäla mängder i en sallad. Som krydda använder vi dill i vårt eget örtsalt, i olika kryddsmör, i kalla såser och i en mängd maträtter. Ett liv utan dill skulle kännas väldigt tomt.
Från vår till sen höst ser vi till att ha färsk dill i våra odlingar att skörda av. Däremellan använder vi fryst dill. För att kunna äta egen dill året runt gäller det att odla mycket dill. Vi sår ny dill vid jämna mellanrum under hela säsongen. Ett flertal plantor låter vi gå upp i blom och på så sätt kan vi ta våra egna dillfrön till nästa års odlingar. Vi är alltså helt självförsörjande på dill.

När vi fryser in dill gör vi så här:
Jag tycker det är bäst att skörda dillen för frysning när den är relativt låg, dvs 20-25 cm. Då har inte plantorna börjat fundera på blomning ännu och stjälkarna är mjuka. All dill kan då finhackas. Skjuter dillen iväg på höjden är det blomning på gång och stjälkarna blir hårdare. Det går bra att hacka dill till frysning då också, men man kan behöva ta bort de hårda delarna innan.
Man kan säkert frysa in hela dillknippen utan att hacka först, men jag tycker om att ha färdighackad dill att ta fram.
Hacket som bildas packar jag hårt i glasburkar. Det kvittar vilken storlek, men jag har mest tagit återanvända pestoburkar. Fyllda burkar namnges sedan och stoppas i frysen. Vi fryser in ett flertal kryddväxter på detta sätt och måste ha namn för att inte blanda ihop dem.
När vi behöver dill, öppnar vi bara en burk och tar ut det som behövs genom att skapa med en gaffel. Därefter lägger vi tillbaka burken i frysen.
Tips!
Blanda finhackade kryddväxter i samma burk. Det blir jättegott till ett smör, gräddfilssås eller att garnera med.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Distansodla – odla där du inte ärDistansodla är ibland det enda alternativet ifall man inte bor där man odlar eller har flera trädgårdar. Hur får man plantorna tex vid sommarstugan, kolonilotten att klara sig när man inte är där?… Läs mer: Distansodla – odla där du inte är
- Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 majVälkomna till en stunds odlingsinspiration på Stenegård i Järvsö den 25 maj där jag Johannes Wätterbäck / Farbror Grön, delar med mig av mina erfarenhetsbaserade tips och tankar till ett glädjefullare, roligare och… Läs mer: Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 maj
- Odla i odlingslådor med vattenmagasinHar du upptäckt de fantastiska odlinglådorna man kan finna på Gjordnära vid namn Berberis? Med sina vattenmagasin och enkla design är dessa odlingslådor ypperliga för krukodling både inomhus, i växthus och utomhus. Detta… Läs mer: Odla i odlingslådor med vattenmagasin
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Fryst dill – så lagrar vi dill på ett enkelt sätt”
Odlar, för första gången i mitt liv, både broccoli och broccolini……..mycket blad men lite av själva ”blomman,broccolin”. Kan man utnyttja hela plantan, bladen, stjälken? Frysa ner, fräsa i stekpanna, torka? Känns så onödigt om man skall slänga bort största delen av plantan?
Javisst! Du kan äta rubbet. Ibland kan stjälken vara lite hård, men om du skivar den ganska tunt innan du kokar eller fräser den blir den sagolikt god. Bladen är också supergoda att både koka och steka. Vi har dock inte testat att torka broccoli någon gång.
Så gör jag med både dill och persilja. De grova stjälkarna fryser jag också in. Då har jag till jag till potatiskaka och annat.
Har i år lyckats med basilika, går det att göra på samma sätt?
Lämna ett svar