Din varukorg är för närvarande tom!
Frysa vaxbönor och brytbönor
Nu när skördarna tar över våra hem, är det bra att kunna ta hand om skörden och lagra den till senare användning. Vi brukar frysa vaxbönor och brytbönor och njuter sedan av egna bönor mitt i vintern.
När bönornas blommor blivit pollinerade utvecklas baljor. När baljorna är ungefär en decimeter långa brukar de vara skördeklara. Man kan låta bönorna bli längre än så, men har bönorna inuti baljorna börjat bli riktigt stora kan de upplevas mjöliga när man ska äta dem.
När man plockar av skördeklara bönor brukar bönplantorna producera fler baljor. Det leder ofta till att baljor är i olika mognadsfaser och att alla bönor inte är klara samtidigt. Vi plockar av kontinuerligt och äter upp hälften och fryser in hälften av varje skörd.
Det är mest störbönor som vi odlar och dessa får slingra sig upp för en krakstör som vi fäst kycklingnät runt. I år odlas den lila störbönan Blauhilde, som blir grön vid upphettning och en gulaktig vaxböna som heter Neckargold.
Så här gör jag när jag ska frysa bönorna:
Vi har en låg och bred kastrull som är perfekt till just bönförvällning. Det går också bra med en vanlig stor kastrull. Jag brukar lägga ner bönbaljorna, fylla på med vatten så att baljorna täcks och salta. Därefter får vattnet koka upp. Eftersom de lila baljorna ändrar färg vid upphettning, har jag det som ett riktmärke. När färgen slagit om till grönt så är förvällningen klar. Det brukar röra sig om en minut kokning, inte mer.
Vattnet från kastrullen hälls av och bönorna får sedan torka på en ren kökshandduk. Jag lägger bönorna i en plastpåse och plattar till påsen så att inte baljorna ska frysa ihop i en stor klump. Antalet bönor i varje påse är vad jag anser vara tillräckligt för en middag. Sen är det dags att lägga påsen i frysen ovanpå något platt, tex direkt på en hylla eller på en låda.
När man ska använda de frysta bönorna
Bönor passar bra att äta som tillbehör, men funkar även bra att tex woka eller kokas med i en gryta. Man kan ta bönorna direkt från frysen och lägga i sin panna eller gryta. Bönor som ska ätas i en sallad tinas i rumstemperatur eller kokas lätt i vatten någon minut i en kastrull eller i vatten på full effekt i micron någon minut.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Frysa vaxbönor och brytbönor”
Ett tipps från mej är att torka bönorna. Torka dom riktigt knastertorra så får dom en god rostad smak. Perfekt att slänga ner en näve i tex grytor.
Torka bara bönorna eller hela skidorna….?
Lämna ett svar