Din varukorg är för närvarande tom!
Frysa broccoli

När man odlar sina egna grönsaker är det en fröjd att kunna skörda till sin egen middag. Nästan ännu häftigare är upplevelsen att ta fram frysta grönsaker under vintern som lagrats från eget grönsaksland.
Något märkligt hände när vi för första gången började frysa in vår egen broccoli. Jag hade ansträngt mig under en längre tid att skörda för att kunna frysa in, särskilt för att vår familj skulle kunna njuta av egen broccoli under en tid på året då färsk inte finns hos oss. Johannes äter ganska mycket broccoli och istället för att behöva köpa den så tänkte jag att när han är hemma och jobbar och ska till att laga lunch, så skulle han kunna plocka ut några egenodlade buketter från frysen.
I år har vi testat att odla en F1 hybrid som heter Green magic
Den bildar buketter extremt tidigt och stora blir de också.
Det blev ganska många påsar i frysen, men varje gång jag själv lagade mat med den frysta broccolin i, tyckte jag att de där påsarnas innehåll inte verkade minska. Jag fick helt enkelt ställa Johannes mot väggen! ”Jag tänkte att det var lyxbroccoli som vi bara skulle ha till särskilda tillfällen, så jag har inte vågat ta någonting”. Och visst är det lyxigt, men jag tänkte ju att varje måltid kunde bli en gourmetmiddag. Är man en matodlare och frambringar delikatesser året runt är det väl det som är meningen.
Så här går jag tillväga:
Jag finfördelar broccolin och försöker tänka att bitarna ska vara lika stora ungefär. Sedan tar jag en kastrull med saltat vatten som jag låter koka upp. Jag lägger broccolin i en sil som jag sänker ner i vattnet. Är bitarna så små som på bilden högst upp, behövs bara en minut i det kokande vattnet. Det är inte meningen att bitarna ska vara helt genomkokta utan lättkokade. När en omgång är klar, lägger jag ner nästa i samma vatten som innan. Kastrullen med vattnet får stå och koka tills all broccoli har blivit förvälld.
Jag brukar rensa i frysen så att en låda eller hylla blir tom, sedan lägger jag ett bakplåtspapper på hyllan eller i lådans botten. Varje broccolibukett eller bit av stam sprider jag ut på bakplåtspapperet och styckfryser tills de är genomfrysta och kan stoppas i en påse eller låda. Bakplåtspapperet brukar få ligga kvar eftersom jag kontinuerligt förväller mer broccoli, allt eftersom det finns buketter att skörda.
Vad fryser jag in?
Det är en ganska vanlig uppfattning att det endast är buketterna som man äter. Men stammen och bladen är minst lika goda och om man har bemödat sig med att odla fram egna broccoliplantor ska man väl för sjutton äta upp så mycket som möjligt. Jag kan förstås hålla med om att buketterna är snyggast men faktiskt inte godare än det andra. Vi fryser in buketter, stammar och blad i små delar. Vill man sedan göra en broccolisoppa som ska mixas så kan man ju passa på att använda stammar och blad till det och buketterna där man kan njuta av dem visuellt.
När man ska använda den frysta broccolin
När jag ska göra en pastasås av grädde tex brukar jag lägga i den frysta broccolin i såsen och låta den tina och koka med några minuter. Broccolin som ska ätas solitär kan kokas lätt i vatten någon minut i en kastrull eller i vatten på full effekt i micron några minuter.
Vill du läsa om hur vi skördar broccolin klickar du Här.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar