Din varukorg är för närvarande tom!
Farbror Grön plockar svamp – stolt fjällskivling
![]() |
Stolt fjällskivling när den är som bäst. Plockad i staden påväg till barnens skola. |
Jag lärde mig att plocka den här svampen i unga år och jag älskar både dess utseende, smak, doft och konsistens. Den är ju så otroligt ståtlig och stolt där den står. Fjällskivlingen är lite som kantareller, hittar men en så kan man nästan vara säker på att det växer några till i närheten. Vissa år som i år, dyker den upp både här och där. Ofta ser man dessa svampar när hatten är helt utvecklad som ett parasoll och det går alldeles utmärkt att plocka dem i det tillståndet också, men när hattarna är så här pass slutna, som de på bilden, är köttet mer kompakt och fast och ger ett trevligare tuggmotstånd. Dessutom suger köttet inte lika mycket fett när köttet är fastare. Ganska trist att mata på med mängder av smör och rapsolja bara för att kunna steka dem lite knapriga.
Så här ser den ut underifrån med sin karakteristiska ring runt sin fot. Foten/ stjälken använder vi inte, då den är träig, men ringen tycker vi om att äta, den är så skör och tunn och blir lätt knaprig i stekpannan och äts ofta på stående fot. Just så gillar jag att äta nystekt svamp, där och då med en gaffel direkt från pannan med lite salt och peppar på. Det finns en släkting som heter rodnade fjällskivling som anses kunna ge obehagskänslor om man äter den rå. Den har inte brunrandig fot och rodnar dessutom i köttet vid beröring. Är du det minsta osäker på vad det är för svamp du plockat ska du låta bli att äta svampen. Ha det som en regel så slipper du i värsta fall att dö. Klicka HÄR så kommer du till vårt inlägg om min svamphistoria och hur jag försvann under en idrottstävling när jag var liten för att jag hittade massor av svamp.
Den stolta fjällskivlingen drabbas inte så ofta av mask och i synnerhet inte när exemplaren är så här små. Vi delar alltid hatten i mindre klyftor och steker klyftorna på medelhög värme i först rapsolja och sedan när de börjar att få lite knaprig stekyta klickar vi i en klick smör för den goda smakens skull. Testa att köra in näsan i en nyöppnad fjällskivling och dofta rejält, det ger verkligen en till nivå av att njuta av dess doft. Tycker du också att det luktar lite mandel om den? Förutom att njuta svampen nystekt vid spisen så tycker vi att det är fantastiskt gott att täcka en nybakad ciabatta med nystekt fjällskivling och blunda och njuta. Stolt fjällskivling passar också att torka och mala till mjöl i en mandelkvarn för att använda som smaksättning i såser, grytor och soppor.
Ett annat kännetecken den stolta fjällskivlingen har är dess mörka fjäll som man lätt kan krafsa bort med ett finger. / Johannes
Våra senaste inlägg
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Farbror Grön plockar svamp – stolt fjällskivling”
Vad är ett rimligt pris på torkad fjällskivning?
Trattkantareller?Vi har ingen aning om vad som kan vara ett rimligt pris. Vi köper eller säljer inte svamp, vi plockar den och äter själva.
Lämna ett svar