Farbror Grön följer med Ängsöfisk ut på Mälaren

Följ med på en fisketur på Mälaren! Farbror Grön fick möjlighet att åka med Per Vidlund, som är kommersiell fiskare på Ängsöfisk, en dag i oktober.

Tidigare i höstas begav vi oss till Ängsöfisk. Väl där träffade vi Per Widlund som fiskar kommersiellt i Mälaren, och har fiskat sedan han var 16 år gammal. Det blev ett långt samtal om fiskar, biologi, biotoper, fiskekvoter, dagvatten, lekplatser för gäddor och mycket mycket mer.

Det var ett spännande möte och samtal och väldigt intressant att prata om hållbart fiske. Jag blev väldigt nyfiken och ville veta mer om detta. Efter ett par veckor hörde jag av mig till Per för att fråga om det gick för sig att följa med honom under en arbetsdag och prata mer om fisket ,och dokumentera hans arbete. Han får många förfrågningar men få har fått kliva ombord. Till mig sa han glädjande ja och i slutet av september skickade han några datum som eventuellt skulle kunna fungera rent vädermässigt. Blåsten denna höst har dock varit väldigt kraftig och preliminära dagar sköts på framtiden Men så hörde han av sig en blåsig lördag i oktober och sa att vädret skulle vända på söndagen.

På bilden längst upp är det en lake.

Blåsten gav upp

Jag var osäker på om Pers profetia skulle infrias trots denna otroligt blåsiga lördag, men mycket riktigt när jag klev upp 06:50 på söndagen var det ganska lugnt. Kaffetermos, bullar, mössa och ett par extra skor packades och långkalsonger och ylletröja kläddes på. Innan vi hoppade i båten fick jag även på mig en flytväst och rejäla regnkläder för sjöbruk. Två detaljer om väder som Per nämnde var att vädret går i tre veckors cykler och att veckan med den 20 november, alltid blir kall.

Vi besöker: Framöver hoppas vi på att kunna besöka flera inspirerande människor som sysslar med arbeten som vi tycker är intressanta och vill veta mer om. Vi saknar själva ärliga nedslag hos enskilda företagare, eldsjälar, hantverkare samt självhushållare och är väldigt nyfikna på att ta del av och lära oss mer. Har du något tips om någon eller något företag som du tycker att vi borde besöka, hör gärna av dig.

@farbrorgron.se

Vi pratar mat med pappa! Vi lär oss mer om vad han gillar och vad han inte gillar #pappafilm

♬ originalljud – Farbror Grön

Min pappa som berättar om vad han längtar efter, rökt ål.

Turen börjar

Vi kastade loss och puttrade iväg med Pers 12 meter långa specialbyggda fiskebåt i aluminium med siktet på hans, för säsongen, kvarvarande fasta redskap, bottengarn. Första stoppet skedde vid en ö där fiskrens lades ut till Pers flygande vänner, fiskmåsarna och havsörnarna. De var märkbart reserverade när de upptäckte att ytterligare en person var på båten.

Sedan puttrade vi vidare mot hans redskap, tre stycken bottengarn skulle det visa sig. Väl där fiskade Per upp bottengarnet och satt fast det på en ring som satt fast på relingen för att därefter plocka upp fiskarna med en stor håv till selekteringsbordet. Det var verkligen spännande att se vad som sprattlade omkring där nere.

Bottengarn med selekteringsruta, den svarta nere till vänster

Bottengarn med selekteringsfönster

Per använder sig av bottengarn 200 m långa och 20 meter djupa. Bottengarnet ser ut som en stor och lång strut som fiskarna simmar in i och där de till slut fastnar. De fastnar inte i ett nät så som man kanske tänker när vanligt folk lägger nät över natten och vittjar på morgonen, utan som i en stor bassäng där de kan simma runt. Själva bottengarnet är svagt lutat uppåt så att fiskarna, speciellt de som är små och som kommer att åka tillbaka i sjön inte ska få problem med sina simblåsor, omvänd dykarsjuka. Detta sker om fiskar stiger upp för snabbt mot ytan när de fångas på större djup.

Längst ner i bilden ovanför, kan ni se som en svart fyrkant som sitter fast i bottengarnet, det är ett selekteringsfönster dvs ett avgränsat område med öppningar i, som gör att små fiskar kan simma rakt igenom. Per har flera olika selekteringsfönster han använder, som har olika stora öppningar beroende på vad han vill ska hamna i sina redskap just där och då.

Just denna gång är de mer eller mindre stängda för att han vill att ålen ska stanna. Men om det bara är gös han är ute efter, så sätter han in selekteringsfönster med större öppningar. Då kan smågös, annan fisk och ål simma rakt igenom. Selekteringsfönstern gör fisket än mer hållbart, då fiskarna kan ta sig ut i det fria för egen maskin. Både gös och ål har tydliga minimimått och uppfyller de inte dessa krav hamnar de i sjön igen.

En andra selektering

En andra selektering sker när fisken lyfts upp med håv och läggs i uppsamlingsbordet med rutschkana. Där plockas alla stora fiskar bort och avlivas med ett snabbt och hårt slag mot skallen och läggs på lådor med is. Därefter öppnas selekteringsbordet på sidan och fiskarna kan, med hjälp av en pump som pumpar upp vatten i kanan, åka ner i Mälaren igen. Kombinationen av att bottengarnet lutar uppåt så att fiskarnas simblåsor inte blir knasiga, selekteringsfönster som ger dem en egen öppning mot friheten, samt selekteringsbordet där fiskarnas sållas ut, gör att de små fiskarna får liva vidare.

Vilka fiskar är det han fiskar?

Gös, abbore, siklöja, gädda, lake och ål är sex fiskar som är vanliga i Pers bottengarn och fiskarna efterfrågas av många. Flera krogar som glittrar med stjärnor i Michelinguiden så som Nour och Frantzén eller som rekommenderas av samma guide, tex Lux Dag för Dag. Gädda har som många vet ett ganska dåligt rykte hos oss men anses i Frankrike vara en delikatess.

Läs mer om vilka restauranger Ängsöfisk levereras till: Restauranger

En hel del av fiskarna som inte säljs vidare, fileas, töms på sin rom och röks av Ängsöfisk för försäljning på plats. Just nu under höst, vinter och vår finns det en fiskkiosk som man kan handla ifrån. Där står det ett fryskskåp och ett kylskåp med vacumpackade fiskprodukter att köpa genom swish. Vill man hålla sig uppdaterat om utbudet i kiosken är det enklaste sättet att följa Ängsöfisk på Instagram Länk här: angsöfisk.

Is är A och O

Hur får man fisk att hålla sig i bra skick?

För att fisken skå hålla sig i ett perfekt skick behöver den isas omgående. Per har en gigantiskt stor isbox med is som han skyfflar över sina fiskar precis efter att de lagts i frigolitlådorna så att muskelfiberna inte bryts. Om fiskarna avblodas kort efter fångsten och läggs på is ökar dess hållbarhet markant. En av de restauranger som Ängsöfisk levererar till gjorde ett test och kom fram till detta. En gös som är perfekt hanterad från fångst och förvaras i en temperatur på mellan + 1 – +3 grader, väl isad, har en god kvalité i upp till 30 dagar.

Det där med ålen?

Ja, hur ligger det till med ålen egentligen. Jag har precis som många andra hört talas om dess mödosamma resa fram och tillbaka till sargassohavet och att den är rödlistad. Därför trodde jag inte att ål fiskades i dessa dagar. Men när vi var i Kåseberga på Österlen hade de både ålburgare och rökt ål till försäljning, Jag blev förvånad, men de hade tillstånd.

Så när någon på Instagram, jag vet inte vem, som tipsade om att Ängsöfisk hade rökt ål begav vi oss dit för att köpa en liten bit till min pappa. Som vanligt var bilden av ålen betydligt bredare när man stöter på någon som träffar på den i sin vardag. Per hade mycket att berätta!

Ängsö fisk har åldispens och får ta upp en hel del ål per år. Enligt Per ökar ålen, men hade ökat betydligt kraftigare om kraftverken kunde bygga säkra ålspassager och om man kunde få bort skarven (Kinaskarven) som äter en hel del ål. Fram till 2014 var 90% av all ål i Mälaren, som Per kom i kontakt med, skadad av skarv. Under denna dag när jag var ute med honom hittade han två små ålar som hade skador, en med en relativt ny skada och en annan med ärr från tidigare angrepp.

Siklöja som ska tömmas på rom som blir till Mälarlöjrom eller Mälix som jag hasplade ur mig i filmen nedanför

Siklöja

Det var en hel del siklöja med i fångsten. Dess rom blir till löjrom och själva fiskarna röks och blir till en slags insjöböckling. Siklöjan i Mälaren är den största till storleken i Sverige.

@farbrorgron.se

Jag besökte Ängsöfisk i söndags och fick följa med en riktig fiskare ut på Mälaren😀👍

♬ originalljud – Farbror Grön

Här kan ni titta på en film där Per berättar om siklöjan.

Slutligen

Vill man prata mer om fisk och fiske, tex om ål, dess bestånd, ökning, utsatthet, orenat dagvatten, alger, miljögifter, hållbarhet, skarv eller har andra fiskrelaterade frågor så är det Ängsöfisk som sitter inne med den kunskapen och inte vi. Vill du veta mer rekommenderar vi Per Vidlunds bok ”Yrkesfiskare i 40 år” som finns att köpa på Ängsöfisk.

Om du vill ta dig en titt på deras sida: Ängsöfisk

Vi besöker: Framöver hoppas vi på att kunna besöka flera inspirerande människor som sysslar med arbeten som vi tycker är intressanta och vill veta mer om. Vi saknar själva ärliga nedslag hos enskilda företagare, eldsjälar, hantverkare samt självhushållare och är väldigt nyfikna på att ta del och lära oss mer. Har du något tips om någon eller något företag som du tycker att vi borde besöka, hör gärna av dig.

Lästipps om du vill läsa mer om vårt liv på sociala medier: De självutnämnda väktarna – en inblick i vår vardag

Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *