Din varukorg är för närvarande tom!
Etiketterna blir som nya, så återvinner du dem.
Jag sparar både etiketter och gamla fröpåsar, för jag gillar att se vad jag hållit på med. Där får jag också ett extra tillfälle att gå igenom det gång året och reflektera över vad som gick bra eller dåligt. Det är ganska ofta jag dessutom fått en extra påminnelse om vilka frön jag glömt att beställa när jag kikar på dem. Bara det är värt en hel del.
Jag brukar stoppa ner etiketterna från de ettåriga växterna i mina arbetsbyxor när jag jobbar ute i trädgården under sen höst och tidig vinter. När arbetsbyxorna känns trånga, fast att jag inte ätit överdrivet mycket fikabröd, brukar jag tillslut tömma dem i en skål hemma i Västerås. Det blir ganska många etiketter. Jag har fem olika slags arbetsbyxor och odlar i fem olika trägårdar. Jag använder etiketter i flera olika material men gillar de där i plast som säljs i storpack med fyra färger.
Viktig information
På plastetiketterna bleknar texten ganska bra när jag kör dem i diskmaskinens bestickkorg, även om jag skrivit med en permanent tuschpenna. Hälften av etiketten ruttnar dessutom inte bort som de i trä gör. Att hålla ordning på sina sådder och växter tycker jag är viktigt. Jag vill veta när jag sått dem och omplanterat dem. Annan information jag skriver på dem kan tex vara hur mycket gödsel jag använt och av vilket slag mm. Det är ovärdeligt när man skriver trädgårdsböcker, artiklar och blogginlägg, att kunna vara exakt och ge relevant information. Vi vill att ni som läser våra texter ska få hela bilden, så för oss känns det riktigt bra att vi kan vara så exakta som det bara är möjligt.
Men det är inte bara för er skull vi, jag gör detta om sanningen ska fram. Det beror också på att jag annars lätt glömmer bort vad jag gjort. Mina 26 odlingsår sätter sina spår. Jag har så otroligt mycket minnen och information. Jag har heller inte riktigt den tiden och orken eller så stora fickor, att jag kan släpa runt på en anteckningsbok i alla odlingar. Anteckningsboken har jag inomhus och i den skriver jag ner all värdefull info innan etiketterna körs i diskmaskinen.
Någon undrar säkert ifall jag köper nya etiketter varje år. Jo, jag köper nya etiketter varje år, jag odlar mer för varje år som går. Fråga mig inte hur jag lyckas med att hela tiden öka odlandet, jag har ingen aning. För många av oss odlingsnördar finns det ingen broms. Jag kan bara skatta både mig och min familj som lyckliga över att inte denna överdrivna och expanderande tendens tar över fler områden i mitt liv.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar