Din varukorg är för närvarande tom!
En gång vintersallat alltid vintersallat
Vintersallat är en häftig grönsak att odla. den ger en mycket fin skörd under årets kalla del. Hinner den gå upp i blom och fröa av sig kan man räkna med ännu en skörd.
Innan vi själva började odla vintersallat hade vi en köpe-sallatsfavorit bland påsarna i matbutikens grönsaksavdelningen. De där bladrosetterna med nötig och rosig smak blev så särdeles goda i en blandad sallad, men också i en matig smörgås.
Det var säkert tio år sedan som vår odlarvän Karin började prata om den där fantastiska sallaten som hon hade under vinbärsbuskarna och skördade mitt i vintern. Hon påstod att hon kunde gräva fram gröna blad under snön till och med. Sedan kom hon en dag med en hel kasse nyskördad sallat – i form av bladrosetter med ros- och nötsmak!
I affären säljs de under namnet mâchesallat, men i odlarvärlden är namnet vintersallat mer vanligt och på ett sätt en ypperlig benämning för vad det verkligen är, dvs sallat att odla och äta på vintern.
Våra första år med vintersallat
Vårt första år med sallaten blev ett provår, vi slängde bara ut lite frön sporadiskt över en del i vår största odlingsbädd, ca 2-3 kvm. Det var efter Karins rekommendation i slutet av augusti eller början av september. Sen glömde vi alldeles bort vår sådd. Under hösten började fröna gro och bilda små minirosetter samtidigt som ogräs växte upp och snabbt tog över området. Mycket i köksträdgården hade gett upp och vi med. All vår energi lade vi vid det här laget på att ta hand om det vi skördat dittills.
Vidare under vintern märkte vi inte heller något särskilt. Vi hade helt enkelt tankar på annat. På vårkanten då snön hade börjat smälta bort, ogräset för länge sedan var dött, kunde vi skymta stora bladrosetter med avlånga blad. Då först kom vi ihåg vad vi sått flera månader innan. Det blev enorma mängder vintersallat som vi ganska snart åt oss less på. Och dessutom hade vi olika typer av gröna små blad i våra vintersådder i växthuset. Så under kort tid hade vi bladgrönt i överflöd. Vi lät väldigt många plantor stå kvar i odlingen.
Blomning, frön och självsådd
Vintersallaten gick under våren upp i blom, producerade fram fina frön som släpptes utan vår vetskap. All vintersallat grävdes tillslut upp för att ge plats åt några andra växter som skulle ge skörd under sommaren. Inga tankar fanns på vintersallaten förrän våren därpå då platsen åter var fylld med bladrosetter som var lite förvuxna och ville gå upp i blom.
Det tredje året var vi mer uppmärksamma och kunde urskilja små plantor redan i oktober och under snön kunde vi se att plantorna höll sig vid liv.
Det som har gett oss många insikter om odlingens alla delar genom åren, har varit att ha is i magen och låta växter vara för att observera deras egna sätt att växa eller vara i vår värld. Efter några år med vintersallat som fått leva sitt eget liv i vår odling har vi kunnat dra några slutsatser. Om sallaten själv får välja, så går den upp i blom i maj – juni. Därefter bildar den frön som ger nya små fina plantor i september. Dessa plantor kan, om man så vill, skördas i oktober, men man kan också låta dem vara kvar i odlingen ända till kommande vår och skörda närhelst man önskar.
Vintersallat varje år
Vi behöver aldrig egentligen så ny vintersallat. Den sköter sig själv, fast vi gräver upp plantor och sår annat i jorden, så har det alltid hunnit bli några frön av kvarglömda plantor som blommat i hemlighet. Vill man dock flytta sin sallatsodling, går det bra att gräva upp små plantor och plantera om dem på ny plats. Eller sprida ut frön på önskad yta. Vill man begränsa vintersallatens eviga varande i sin odling, kan man så frön i mindre lådor.
Vi vet faktiskt inte vilken sort av vintersallat vi odlar. Eftersom vi aldrig har brytt oss om att köpa nya frön lever vi liksom i ovisshet. Smaken på bladen tycker vi är ganska rosig. Tar man ett djupt andetag samtidigt som man har några vintersallatsblad i munnen känner man en tydlig arom av ros.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar