Din varukorg är för närvarande tom!
Egna krossade tomater i ugnen

Att göra egna krossade tomater i ugnen är lätt och fantastiskt gott. Det enda du behöver är en mängd färska tomater, egenodlade eller köpta, en ugn och en djup plåt. Det här är i särklass det enklaste och bästa sättet att fixa egna krossade tomater på.
Det krävdes en hel del experimenterande innan vi hittade vårt bästa sätt att göra krossade tomater. Nu har vi genom enträgna försök skapat den ultimata metoden (tycker vi). Den är relativt enkel och ger den där smaken vi eftersträvar.


För att göra krossade tomater behöver du:
- Färska tomater
- En ugn
- En djup plåt
- Fryspåsar
- En frys
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en djup ugnsplåt med eller utan bakplåtspapper. Skär bort de gröna tomatskrutten med en vas kniv och halvera tomaterna. Fyll plåten med tomaterna (snittytan uppåt, se bilderna). Baka tomaterna i ugnen i 30-60 min, ju fler tomater desto längre tid i ugnen. När skalet lätt kan pillas bort från tomaterna är de klara, testa därför efter 30 minuter om det går lätt att pilla bort skalet från någon stor tomat. Om det inte går, får tomaterna vara i ugnen ett tag till. När skalen verkar lätta att ta bort från tomaterna tar du ut plåten från ugnen och låter tomaterna svalna.

Efter ugnen
När tomaterna svalnat är det dags att arbeta med händerna. Ta fram två skålar och plocka upp en tomat i taget och kläm ur tomatinkråmet i den ena och lägg det tomma skalet i den andra. När allt inkråm ligger i skålen, stavmixar du innehållet till en för dig lagom konsistens, ofta räcker det att mixa under en minut. Packa sedan ”tomatmoset” i byttor eller plastpåsar och frys in. Den klara vätskan som finns kvar i plåten häller du bort eller använder till tomatsirap.
Tips: En vanlig burk med krossade tomater innehåller cirka 400 gram men ofta äter man mer av den här såsen eftersom den är godare. Det bästa är om man packar påsar eller byttor med olika mycket krossade tomater till olika tillfällen, pizzasås, släktmiddag, ensam hemma portion osv och skriver med en svart tuschpenna på påsen hur många gram det är.
Tomatpuré och sirap
När vi gör krossade tomater i ugnen gör vi dessutom två ”produkter” av restprodukterna och slår därmed tre flugor i en smäll. Förutom krossade tomater gör vi egen torkad tomatpuré av skalen och tomatsirap av den klara vätskan som bildas. Vi häller det genomskinliga tomatspadet i en kastrull och låter den koka upp. Därefter får vätskan småkoka tills mycket av vätskan dunstat bort och återstoden är en trögflytande sirap. En liter tomatspad blir cirka 4 – 10 cl tomatsirap.
Har du en torkapparat kan du fördela tomatskalen i den och torka dem torra. Man kan också bre ut skalen på en ugnsplåt och torka i ugn med ugnsluckan på glänt i 50-70 grader. När tomatskalen är torra brukar vi mala dem i en kaffekvarn till ett pulver. Det kan man sedan krydda tomatsåsen med för att göra den ännu mer mustig, precis som med sirapen. Alla delar av tomaten kan därmed mötas igen fast då på ett smakrikare sätt.
Läs mer om tomatprodukter vi gör: Tomatsirap av restprodukter, 5 tomatprodukter du kan göra av dina tomater och glöm inte bort att använda sökrutan när du letar på vår sida, testa att skriva tomat i den och se hur många inlägg som dyker upp 😉
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén



Våra senaste inlägg
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar