Din varukorg är för närvarande tom!
Egna fröbollar till fåglarna
Har ni också haft besök av fåglar under hösten som flyger in i era fönster för att berätta något? Hos oss var det speciellt talgoxarna och blåmesarna som på detta envisa och lite skräckblandade vis, berättade att det var dags att fylla på med mat. Så lägligt att vår dotter, som älskar att pyssla och skapa, hittade ett recept i en tidning på hur man gör egna talgbollar.
Vi gav oss iväg till affären för att köpa osaltat smör, kokosfett och olika slags fågelfrön. Hemma fann vi gamla bullformar och andra föremål att göra bollarna i. Hela familjen blev engagerad! När väl fågelbollarna var uppsatta såg vi inte en enda fågel på 3 dagar som snaskade på våra fågelbollar. Det verkade som att de noggrant observerade dem, ja nästan skärskådade dem innan de till slut flög ner till bollarna för att proppa sig fulla med frön och fett.

Här har vi dukat upp allt vi behöver för tillverkningen av våra fågelbollar. Vi tyckte att det var bäst att hålla på och gegga utomhus så att vi inte skulle få fettfläckar överallt i köket. De flesta fåglarna älskar solrosfrön men vi har även blandat i några nävar fågelfröblandning och hoppas att på detta sätt att locka flera olika sorters fåglar än bara mesar och talgoxar.
Ingredienser till egna fröbollar:
100gr kokosfett
100gr osaltat smör
1-2 dl frön av olika slag tex solrosfrön, jordnötter, linfrön, hampafrö eller någon färdig blandning.
Gör så här: Smält smör och kokosfett i en kastrull. Banda i fröna och låt svalna något. Fördela blandningen i formar och placera en grov tråd så att det går att hänga upp fröbollen sedan. Låt bollarna svalna och stelna. Det behövs någon ty av kyla för att de ska stelna någorlunda fort.
Osaltat smör
Det är viktigt att man använder osaltat smör till fågelmat så att inte de små liven blir törstiga av saltet. Vi har testat att ta lika mycket osaltat smör som kokosfett men även dubbelt så mycket kokosfett som osaltat smör. Båda metoderna har blivit riktigt bra. Det viktigaste är att bolllarna håller ihop så att fröna sitter kvar. På bilden syns blandade frön i skålen, smält fett, snöre, sax och en bricka med bullformar. Bullformarna var idealiska då de var väldigt enkla att lirka av från de stelnade bollarna.

Snören för att knyta
Vi klipper av ca 40-50 sm långa snören och knyter en knut längst ut på snöret. Egentligen kanske inte knuten behövs men det känns lite tryggare att det finns en knut inne i bollen så att inte hela ekipaget liksom glider av.

När väl alla snören är avklippta och försedda med knutar så gäller det att placera dem i varje form där det är tänkt att fettfröblandningen ska hamna. Det är viktigt att tänka på att inget snöre korsar någon annan form så att snörena råkar hamna kors och tvärs i de olika formarna och fastna i varandra.

Håller man till utomhus och det är några minusgrader gäller det att vara snabb innan all massa fryser och det blir svårt att portionera ut blandningen. Samtidigt är det en fördel att man håller till där det är kallt så att man inom överskådlig tid kan hänga upp bollarna.

Har du olika behållare för istillverkning kan du ta dem och använda som fågelbollsformar. Våra formar i gummi/ silikon är idealiska att gjuta bollar i då de är så lätta att vränga ut och in.
Var det länge sedan du matade dina fåglar kommer det ta ett par dagar innan de vågar sig fram. Hänger du upp bollarna på kvällen så vinner du några timmar då fåglarna är aktiva tidigt på morgonen och stiftar bekantskap med dem oftast innan man vaknat.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar