Din varukorg är för närvarande tom!
Att arbeta med naturen
Det är i kontakt med marken det händer.
På 70-talet anlade min pappa en kompost i skogsträdgården. Han klädde insidan och botten med kycklingnät och öste i massor av löv.
Åren gick men det hände just ingenting med löven. Volymen minskade lite efterhand, men löven bröts liksom inte ner. Efter 20 år tog jag bort komposten och vräkte ner de gamla torra löven i min pallkragekompost och efter ett par månader var de förvandlade till jord.
Min pappa visste inte då, när han byggde sin kompost att materialet som ska bli till jord, blir till jord snabbast och enklast om det har kontakt med jorden dvs marken. Det är ju där alla mikroorganismer och maskar finns.
I min pappas kompost hade nätet i botten ett avstånd på mellan 5-10 cm till marken. Det lilla avståndet var den avgörande faktorn till varför inte löven blev till jord under dessa 20 år. Det fanns ingen kontakt med vännerna som skulle göra jobbet.
På den här bilden har jag idag fyllt en skottkärra med löv som vi använder till att täckodla med. Löven har krattats ihop under hösten och lagts i högar bredvid våra pallkagar i #skogsträdgården . Vi samlar både löv på säck och i högar på marken och det beror lite på vilken plats vi odlar på hur vi går till väga.
I stan passar det bäst med säckar och i skogsträdgården passar det bäst i högar. Högarna är överlägset bäst eftersom högarna på marken är fuktigare och är fullsmockade med mikroorganismer och maskar lagom tills vi ska gräva ner dem eller använda löven till täckodling.
Det jag vill säga är. Jobba med naturen så går det så mycket enklare. Se er omkring hur det hänger ihop och lek på samma sätt.
Här kan ni titta på vår film om hur vi arbetar med löven i skogsträdgården: https://www.youtube.com/watch?v=JeK1t5hEbbQ
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Att arbeta med naturen”
Har hittat den här bloggen via Annika Christensen som rekommenderade den. Ville bara säga tack för en underbar blogg med så mycket matnyttigheter att lära sig från.
Hälsningar Anna-KarinÅ vad roligt att höra. Tack ☺☺☺☺
Lämna ett svar