Din varukorg är för närvarande tom!
Den gröna handboken i grönsaksodling

I år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det är som en bok med flera böcker inuti och meningen är inte att du ska läsa den från pärm till pärm utan hoppa in i den där du känner att du vill vara just där och då.
Men ett varningens ord, det är inte helt omöjligt att du vill odla flera grödor än vad du har tänkt när du bläddrar i den och att bryta mot flera odlingsregler du trodde var nödvändiga.



Vår tanke med Den gröna handboken i grönsaksodling är att både nya och erfarna odlare ska bli översköljda av vår erfarenhetsbaserade kunskap och hoppa in på den gröda man vill odla och hitta allt man behöver. Är man ny och lite osäker på hela kedjan av odlande kan man starta med färdigköpta plantor och gå till slutplantering. Är man mer erfaren, eller kanske mer vågad, kan man börja från frö och arbeta sig hela vägen från frösådd till färdig gröda att skörda. Vill man läsa om kompostering, hur man bygger jordar och om specifika gödsel läser man där.
Du finner boken här
- I vår webbutik som signerad.
- På bokus.
- På Adlibris.
- På Akademibokhandeln, obs vill du köpa den i deras butiker behöver du säga till innan så att de kan beställa den.


Det finns flera vägar
Vill man odla kallt finns det en instruktion för det, vill man så sina frön inomhus finns det en instruktion för det. Är man nyfiken på att serieodla, alltså få flera skördar på samma plats och säsong, finns exakt info om detta. Instruktionerna från sådd, omplantering till slutplantering och skötsel är kantade med mängder av stalltips och lösningar på eventuella problem och hur man kan kringgå, förebygga och lösa dem. Avslutningsvis finns det på varje gröda smarriga recept på vad du kan göra med dina läckerheter i köket.
Vi har odlat i 33 år och lärt oss genom många lyckanden och misslyckanden. Vår odlingskunskap bygger på vårt odlande och vad vi tycker fungerar och vad vi tycker är roligt.



Odlingsinstruktionerna i Den gröna handboken i grönsaksodling är uppbyggda så att du kan hoppa in där du vill, från frösådd, omplantering eller slutplantering. Vår bok är fullproppad med handledning frön frösådder till vad du kan göra med dem i köket.
Fördjupad odlingskunskap
Gillar du vad vi gör och vill lära dig mer om odlandets konst och vill stödja oss. Då får du mer än gärna köpa våra böcker i vår webbbutik eller bli Premiumläsare. Det är bara vi två, Theres och Johannes som arbetar med Farbror Grön och med alla olika delar. Vi har varken presstöd eller några bidrag eller andra arbeten att luta oss emot. Vi är 200 % Farbror Grön sedan 2 år tillbaka.
Klicka här för att kika på alla våra böcker: Böckerna
Klicka här för att läsa mer om Farbror Grön Premium: Premium prenumerationer





Den gröna handboken i grönsaksodling
För flera grödor finns det som sagt flera alternativ till förodling, inomhus, utomhus, vinter, vår, sommar eller höst. Du kan välja det du tycker verkar mest attraktivt eller göra som vi, göra på alla sätt samtidigt. Denna ständiga ström av frågor, påstående och all kunskap som miljontals visningar på våra plattformar varje månad och som tusentals medodlare delar med sig av, gör att vi alltid har kontakt med våra olika inre odlingsnivåer, från första trevande året till att sköta om 6 olika odlingar samtidigt.





Den gröna boken
2015 kom vi ut som författare och släppte boken Alla fingrar gröna. Vilket hästjobb det var att koka ner alla års odlingserfarenhet och få till det så att andra kunde ta del av våra upptäckter. Visst hade vår sida farbrorgron.se redan varit igång ett par år och vi var hyfsat vana vid att skriva och fotografera. Men att skriva en sådan omfattande och exakt odlingshandbok som första bok, det var sannerligen ett äventyr.
Läs mer: Alla fingrar gröna – om formen och bilderna
Det var helt magiskt när vi fick den färdiga boken i våra händer och strax efter utgivning blev den dessutom nominerad till årets trädgårdsbok av Svenska Gartnersällskapet. Senare samma år blev den utsedd till årets köksträdgårdsbok av Svenska måltidsakademin och åkte till Kina och tävlade i Gourmand Award i en kokbokstävling. Kan ni förstå att vi blev smått snurriga av all uppstådlelse?
Läs mer: Årets Köksträdgårdslitteratur, Winner of Best Cookbook Illustrations in Sweden 2015, Hur allt började.






Vi vill att du lyckas
Vår bok är inte bara en bok som är tänkt att inspirera. Vårt mål är att du ska lyckas och kunna utvecklas i ditt odlande på det sättet du vill och tycker är roligt. Vi odlar inte utifrån någon odlingsideologi eller från kopierade regler. Vi följer varken rad eller plantavstånd eller växelbrukstankar. Vi odlar som vi vill och vi vill ha kul när vi odlar och vi vill lyckas. Med flera miljoner besök varje år på våra olika plattformar håller vi oss närvarande i olika odlares kunskapsnivåer och behov och utvecklas tack vare vår odlarglädje och alla inspirerande männniskor som delar med sig av sina odlarstigar..
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
- Odla tomater i krukor utomhusSedan 20 år tillbaka odlar vi tomater i krukor utomhus. Det går också bra att ha dem i växthuset, ja även inomhus, det beror lite på när man vill ha skörden och hur… Läs mer: Odla tomater i krukor utomhus
- Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpaNu i mitten av maj är det en perfekt tid att så gurkväxter. Gurka, melon, squash och pumpa älskar värme, växer snabbt och är känsliga för kyla så därför är maj en perfekt… Läs mer: Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpa
- Distansodla – odla där du inte ärDistansodla är ibland det enda alternativet ifall man inte bor där man odlar eller har flera trädgårdar. Hur får man plantorna tex vid sommarstugan, kolonilotten att klara sig när man inte är där?… Läs mer: Distansodla – odla där du inte är
- Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 majVälkomna till en stunds odlingsinspiration på Stenegård i Järvsö den 25 maj där jag Johannes Wätterbäck / Farbror Grön, delar med mig av mina erfarenhetsbaserade tips och tankar till ett glädjefullare, roligare och… Läs mer: Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 maj
- Odla i odlingslådor med vattenmagasinHar du upptäckt de fantastiska odlinglådorna man kan finna på Gjordnära vid namn Berberis? Med sina vattenmagasin och enkla design är dessa odlingslådor ypperliga för krukodling både inomhus, i växthus och utomhus. Detta… Läs mer: Odla i odlingslådor med vattenmagasin
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Den gröna handboken i grönsaksodling”
Jag köpte Den gröna Handboken i grönsaksodling på Trädgårdsmössan.
Den är en riktig bibel. Så användbar!/
Marianne RenforsSå roligt att höra!
Lämna ett svar