Din varukorg är för närvarande tom!
De perfekta sålådorna
Om du har vänner och bekanta som fortfarande köper grönsaker till sina måltider, kanske de händer att de har något mycket värdefullt som du kan få stor användning för.
Vi har testat att så frön i allehanda krukor, plugghistorier och egenkonstruerade odlingsbehållare. Det har blivit fina resultat och grönsakerna har smakat bra. Men de där plastlådorna som vindruvor, körsbärstomater eller champinjoner är paketerade i är helt klart våra allra bästa odlingsbehållare, alla kategorier. Vi har använt dem till vår förkultivering under många år. Men eftersom vi sällan behöver köpa grönsaker i butik, är det hos våra vänner vi hämtar dessa ovärdeliga odlingsattiraljer. Ingen av våra vänner har begärt någon ersättning och på det viset är de så gott som gratis (i alla fall för oss ) och en form av återbruk.

Senaste tillskottet var från Christopher som kom med en stor hög med staplade lådor i höstas. Det är väldigt bra att de är stapelbara, så de inte tar så stor plats när de inte används. Om det nu är så att man tar en paus i sitt odlande. Här hemma används de flitigt året om.
En stor fördel är hålen i botten som för plantor kan vara livsavgörande. Frösådder ska hållas fuktiga, men inte dyblöta och med håll i botten kan överflödigt vatten rinna ut. Använder man odlingstråg finns fina möjligheter för plantorna att suga upp vattnet vid senare tillfälle.

Vi använder lådorna till de flesta sådderna under året oavsett om de görs inomhus eller utomhus. Fröna sprids ut likt bredsådd och när de vuxit upp är de superlätta att pilla loss från dessa lådor. Vi brukar använda en bordskniv och lätt pilla upp några plantor i taget som vi separerar innan omplanteringen i enskild kruka. Plasten i lådorna är också ganska följsam och mjuk, så det är enkelt att klämma på dem för att få ur jord och plantor.

Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”De perfekta sålådorna”
Jag har tänkt lite på att ha dom upp och ner som ett litet drivhus
Bredsår i allt jag har tillgång till.
Mjölkförpackningar, köttunderlägg, både att så i och ha som fat.Större krukor får jag av ett ålderdomshem, vita 1-3lite plastburkar.
Plåtburkar från en industri..(2lit)
Bra med återvinning ����
Jag använder samma som ni gör, köper fortfarande champinjoner, så bra.
Men odlar just nu även i plastlådorna som tidigare innehöll kräftor, går strålande.Återanvänder även samma behållare i mina svampkorgar för att separera olika svampar.
Samlar fröer från sommaren som gått i dem också, innan de slutförvaras i kaffefilter.
Lämna ett svar