Om du har vänner och bekanta som fortfarande köper grönsaker till sina måltider, kanske de händer att de har något mycket värdefullt som du kan få stor användning för.
Vi har testat att så frön i allehanda krukor, plugghistorier och egenkonstruerade odlingsbehållare. Det har blivit fina resultat och grönsakerna har smakat bra. Men de där plastlådorna som vindruvor, körsbärstomater eller champinjoner är paketerade i är helt klart våra allra bästa odlingsbehållare, alla kategorier. Vi har använt dem till vår förkultivering under många år. Men eftersom vi sällan behöver köpa grönsaker i butik, är det hos våra vänner vi hämtar dessa ovärdeliga odlingsattiraljer. Ingen av våra vänner har begärt någon ersättning och på det viset är de så gott som gratis (i alla fall för oss ) och en form av återbruk.
Senaste tillskottet var från Christopher som kom med en stor hög med staplade lådor i höstas. Det är väldigt bra att de är stapelbara, så de inte tar så stor plats när de inte används. Om det nu är så att man tar en paus i sitt odlande. Här hemma används de flitigt året om.
En stor fördel är hålen i botten som för plantor kan vara livsavgörande. Frösådder ska hållas fuktiga, men inte dyblöta och med håll i botten kan överflödigt vatten rinna ut. Använder man odlingstråg finns fina möjligheter för plantorna att suga upp vattnet vid senare tillfälle.
Vi använder lådorna till de flesta sådderna under året oavsett om de görs inomhus eller utomhus. Fröna sprids ut likt bredsådd och när de vuxit upp är de superlätta att pilla loss från dessa lådor. Vi brukar använda en bordskniv och lätt pilla upp några plantor i taget som vi separerar innan omplanteringen i enskild kruka. Plasten i lådorna är också ganska följsam och mjuk, så det är enkelt att klämma på dem för att få ur jord och plantor.
Lämna ett svar