Din varukorg är för närvarande tom!
Ciabatta på vetesurdeg

Herre min Gud vilka goda bröd! Det här är andra gången på en vecka jag bakar vetesurdegs-ciabattas.
Receptet hittade jag på pain de martins blogg, ni vet Sveriges surdegskonung! Jag bakade det nästan helt enligt hans anvisningar. Jag ökade bara på med lite mer salt ( och vatten för jag har en sådan fallenhet för blöta degar).
Ingredienser
Peppad vetesurdeg ca 100g
650 g vatten
900 g vetemjöl special ( jag använder kungsörnens)
50 g rågmjöl
25- 30 g salt
Dag 1, kväll
100 g Peppad surdeg
100g ljummet vatten
150 g vetemjöl special
50 g rågmjöl
Gör så här: Rör ihop alla ingredienser till en deg. Täck bunken med plastfilm eller ett lock och låt stå i rumstemperatur i 20 h
Dag 2 kväll
Degen från igår
550g ljummet vatten
750 g vetemjöl
25-30 g salt
Gör så här: Blanda allt utom salt och kör i en degmaskin i 2 min på medelhastighet eller som jag med en elvisp med degkrokar ( blir mindre bök och stök och disk då). Låt degen vila övertäckt i 30 min. Häll därefter i saltet och kör i 3 min på högre hastighet. Denna process kallas för autolyse (läs om det längre ner i receptet). Lägg degen i en inoljad bunke / låda och låt den vila i rumstemperatur i ca 1h. Under denna timme så ska du vika degen 3 gånger. Har du aldrig vikt förut så kolla in den här filmen Martin viker deg. Han viker en levaindeg så fastna inte i hans intervaller utan se hur han viker degen bara. När degen är vikt 3 gånger så är det dags för degen att åka in i kylen och bo där över natten.
Dag 3 morgon / förmiddag (vid lunch till och med)
Nu har degen jäst ordentligt och det är dags att stjälpa upp den på ett mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Dra ut delarna likt en rektangel 20 X 30 cm. Antingen gör du 4 stora ciabattas av varje del eller 6 eller 8 mindre av varje. Lägg bröden på bakplåtspapper som du lagt på brickor så att du kan stjälpa in dem på den heta ugnsplåten. Sätt in en plåt i botten på ugnen som du kan kasta in isbitar på och en plan plåt ovanför den som bröden ska gräddas på. Sätt på ugnen på 275 grader och låt bröden jäsa i 40 min. Låt bröden och pappret glida in på den heta plåten. Kasta in 2-4 isbitar på den nedre plåten innan du stänger luckan och grädda bröden i ca 12 – 14 min. Stjälp därefter upp dem på ett galler och låt dem svalna.
Läs mer om autolyse på Bakkemi.se
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Ciabatta på vetesurdeg”
En fråga ang surdegen, blir detta en surdeg som du får en bit till nästa deg eller måste du sätta denna deg varje gång du ska baka brödet? Eller har du en degstart på G för varje dag? tänker att om brödet är så gott så vill man ju ha det hela tiden 🙂
Jag förvarar surdeg i kylen sedan 10 år tillbaka och peppar till den inför varje bak. Sök på peppad surdeg på bloggen så ser du hur jag gör 🙂 Mvh Johannes
275 grader, ska det vara varmluft?
Receptet är utarbetat för vanlig ugn men man kan köra varmluft också men då behöver du vara uppmärksam på att de inte bränns.
/ Johannes
Helt fantastiska bullar!
Tack för recept.
Lämna ett svar