Din varukorg är för närvarande tom!
Chokladpralin med Bhut jolokia
Christopher, som vi odlar tillsammans med på Takfarmen, tog kontakt med Thomas på Mälarchocolaterie. Thomas ville gärna experimentera med våra chilisåser och vårt chilipulver. Vi bokade upp ett möte och knallade ner med ett par provflaskor för att se vad som skulle hända. Någon månad senare fick vi smaka en utsökt chilichoklad.

När Tomas smakade vår chilisås
Jag minns det som igår när jag skruvade av locket på vår Bhut jolokia sås och lät Thomas droppa ett par droppar på sin tunga. Han stönade till på det där rätta sättet! Han tyckte inte, som en del andra mat och smakmänniskor, att den bara var stark utan hittade aromerna direkt och blev nyfiken. Så lovande tänkte jag där och då, vi har att göra med en konnässör när det gäller smaker. Sedan dess har Thomas årligen skapat en Bhut jolokia pralin baserade på våra takodlade chilifrukter. Om jag minns rätt så gjorde han 6000 chilipraliner under 2017.
Första året var styrkan diffus men ändå där, andra året lite starkare. Nu under det tredje året känner man Bhut jolokian som en eldig och elegant svans i strupen efter att chokladen smält i munnen. Ni vet så där förföriskt så att man vid första kontakten i munnen säger jaha var det inte mer, för att senare stegrande pocka på uppmärksamhet och intensitet. Så stabil och massiv i sin styrka som breder ut sig så att till och med gomseglet drabbas av förvåning. Sedan försvinner sakta det heta och lämnar chokladens alla toner kvar i munnen. Bättre chilichoklad har jag aldrig ätit.

Thomas gör väldigt många olika slags praliner. Det finns praliner med en mängd spännande smaker som tex blåmögelost, te, malt, humle, tequila och rena syrliga fruktsmaker. Jag gillar dem alla men jag har inte någon exakt favorit, jag gillar att blanda. Men part i målet som jag är tycker jag att han lyckats särdeles bra med chilipralinen. Sist jag var där, innan jul, frågade han om det kanske är så att jag kan göra en essens på Carolina Reaper. Vem vet vad han planerar att göra för pralin 2018?
Mälarchocolaterie har ingen webbshop men det går bra att maila dem på pralinmakeriet@mcl.se om du bor långt bort och är intresserad av att köpa en ask med chilipraliner. Är du nyfiken på att besöka dem rent fysiskt ligger butiken vid konserthuset i Västerås, inte långt från järnvägsstationen.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
- Odla tomater i krukor utomhusSedan 20 år tillbaka odlar vi tomater i krukor utomhus. Det går också bra att ha dem i växthuset, ja även inomhus, det beror lite på när man vill ha skörden och hur… Läs mer: Odla tomater i krukor utomhus
- Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpaNu i mitten av maj är det en perfekt tid att så gurkväxter. Gurka, melon, squash och pumpa älskar värme, växer snabbt och är känsliga för kyla så därför är maj en perfekt… Läs mer: Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpa
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar