Chokladpralin med Bhut jolokia

Chilichoklad

Christopher, som vi odlar tillsammans med på Takfarmen, tog kontakt med Thomas på Mälarchocolaterie. Thomas ville gärna experimentera med våra chilisåser och vårt chilipulver.  Vi bokade upp ett möte och knallade ner med ett par provflaskor för att se vad som skulle hända. Någon månad senare fick vi smaka en utsökt chilichoklad.


Varje gång man besöker butiken blir det provsmakning av en ny smak.
När Tomas smakade vår chilisås

Jag minns det som igår när jag skruvade av locket på vår Bhut jolokia sås och lät Thomas droppa ett par droppar på sin tunga. Han stönade till på det där rätta sättet! Han tyckte inte, som en del andra mat och smakmänniskor, att den bara var stark utan hittade aromerna direkt och blev nyfiken. Så lovande tänkte jag där och då, vi har att göra med en konnässör när det gäller smaker. Sedan dess har Thomas årligen skapat en Bhut jolokia pralin baserade på våra takodlade chilifrukter. Om jag minns rätt så gjorde han 6000 chilipraliner under 2017.

Första året var styrkan diffus men ändå där, andra året lite starkare. Nu under det tredje året känner man Bhut jolokian som en eldig och elegant svans i strupen efter att chokladen smält i munnen. Ni vet så där förföriskt så att man vid första kontakten i munnen säger jaha var det inte mer, för att senare stegrande pocka på uppmärksamhet och intensitet. Så stabil och massiv i sin styrka som breder ut sig så att till och med gomseglet drabbas av förvåning. Sedan försvinner sakta det heta och lämnar chokladens alla toner kvar i munnen. Bättre chilichoklad har jag aldrig ätit.

En ask fullmatad md chili och choklad.

Thomas gör väldigt många olika slags praliner.  Det finns praliner med en mängd spännande smaker som tex blåmögelost, te, malt, humle, tequila och rena syrliga fruktsmaker. Jag gillar dem alla men jag har inte någon exakt favorit, jag gillar att blanda. Men part i målet som jag är tycker jag att han lyckats särdeles bra med  chilipralinen. Sist jag var där, innan jul, frågade han om det kanske är så att jag kan göra en essens på Carolina Reaper. Vem vet vad han planerar att göra för pralin 2018?

Mälarchocolaterie har ingen webbshop men det går bra att maila dem på pralinmakeriet@mcl.se om du bor långt bort och är intresserad av att köpa en ask med chilipraliner. Är du nyfiken på att besöka dem rent fysiskt ligger butiken vid konserthuset i Västerås, inte långt från järnvägsstationen.

Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *