Chili omplantering 1

Jag är i fullgång med årets chiliodling som kommer att växa på takfarmen 2016. Nästan allt vi förkultiverar sår vi i sådana här återvunna askar. De är bland annat dessa vi kallar för odlingsbehållare i odlingsinstruktionerna i Alla fingrar gröna. Vi tycker att dessa askar är helt suveräna att förkultivera växter i. De håller fukten bra, är lagom djupa, tar inte så stor plats och är en återvunnen produkt som håller i upp till 5 år. Kan de bli bättre?
När chilifröna tittat upp och det har utvecklats mellan 4-6 blad planterar vi om dem för första gången. Nu använder vi planteringsjord och krukor av storleken 5-8 cm. Vi försöker att sätta dem så djupt som det bara är möjligt, oftast så att det nedersta bladparet ligger i nivå precis ovanför jorden. Det är mer regel än undantag med de flesta växter man odlar, att man vill ha dem så kompakta som möjligt. Att sätta dem så djupt det bara går och att ge dem rikligt med ljus är två av de mest betydelsefulla handlingarna för att skapa kompakta plantor.

Efter omplantering 1 ställer vi plantorna under växtbelysning. På bilden syns T5 rör. Till vänster på bilden 2 st rör på 24 W rör som hänger sida vid sida och till höger 2 st rör på 39 W som också hänger sida vid sida. Rören hänger i en ställning som man lätt kan ställa där det finns plats utan att behöva borra i tak och använda kedjor.

39 W rören har en smidig finess, de går att seriekoppla med korta sladdar så att man på en nätkabel kan ha 6 st rör inkopplade. Otroligt smidigt så att man slipper massa skarvsladdsdosor.

Efter ett par veckor ser man att plantorna stormtrivs och det är strax dags för omplantering 2.
Så här purburfärgade är sorten CGN21500 redan som små plantor. En favoritsort både för ett vackert växtsätt och färg men också för att frukterna som är medelheta har en härligt syrlig och fruktig karaktär.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Chili omplantering 1”

  1. Spännande tider! Jag undrar var ni har köpt ställningarna för T-rören. Sådant skulle jag behöva om de inte är för dyra. Kan du säga vad de kostar? Tack för bra info på bloggen.
    Ramona Källström
    Vänge

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *