Din varukorg är för närvarande tom!
Bullar – saftiga och underbart goda
Jag har letat genom åren efter det ultimata bullreceptet. När jag frågat andra som bakat så goda och saftiga bullar så har de alltid svarat samma sak: ”Jag använder receptet på mjölpåsen”. Så från att ha provat lite olika varianter har jag återgått till mjölpåsen och med flera tips i ryggsäcken brukar jag få till fantastiska bullar. Jag använder alltid riktigt smör och aldrig margarin. Jag använder inte allt mjöl i receptet utan spar mer än 1 dl till utbakningen. Jag använder alltid en hushållsassistent och gör aldrig degen för hand. Jag har lärt mig att mycket hänger på bearbetningen. Efter ca 10 min i maskinen kan man märka hur degen blir lite seg och blank, då börjar den bli klar.
Ingredienser
5 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
50 g jäst
½ tsk salt
1-1 ½ dl socker
2 tsk stötta kardemummakärnor
Ca 1,3 l ekologiskt vetemjöl till degen ( vi använder uteslutande Stora Hällstas vetemjöl)
1 dl mjöl till utbaket
Fyllning 1
50 g smör
½ -1 dl socker1-2 msk malen kanel
Fyllning 2
50 g smör
½ -1 dl socker
1 msk vaniljsocker
Pensling och garnering
1 ägg
pärlsocker, men vi använder också råsocker och muscavadosocker.
Gör så här: Smula ner jästen i bunken. Värm mjölken i en kastrull till fingervarm temperatur. Häll över jästen och rör tills jästen har löst upp sig. Klicka i smöret i degspadet. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Häll i mjölet, börja med 1 liter och bearbeta degen minst 10 min i maskinen. Jäs övertäckt i 30 minuter. Blanda ingredienserna till fyllningarna. Gör båda fyllningarna ifall man vill ha hälften av bullarna med kanelsmak och hälften med vanilj. I annat fall kan en fyllning väljas och då ska receptet fördubblas.
När degen jäst ska den knådas på mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en stor rektangel. Bre ut kanelfyllningen på den ena och vaniljfyllningen på den andra . Vik varje degrektangel en gång och skär den i ca 20 remsor. Tvinna varje degremsa och snurra ihop den till en bulle. Låt bullarna jäsa på plåt i 30 minuter. Pensla varje bulle med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.Gräddas i 250 grader i ugnen i 5-8 minuter. Se till att de inte blir för bruna för det brukar innebära att de blir torrare.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar