Din varukorg är för närvarande tom!
Bulgursallad med halloumi

Vi äter mestadels vegetarisk mat i vår familj. Det händer att vi då och då besöker en restaurang trots att vi själva både odlar våra egna grönsaker och mer än gärna experimenterar i vår kök. De vegetariska rätterna är i minoritet i de flesta menyer och ibland känner man bara ”Det kan väl för sjutton inte vara så svårt att slänga ihop med bulgursallad med halloumi och fetaröra”. Här har vi en supergod rätt som vi väldigt gärna skulle vilja se på restaurangmenyn nästa gång vi kommer. Rätten kan ätas kall, men även ljummen och het. Man kan göra som man önskar. Det är bara fetaröran som måste vara kall.
Ingredienser för 3-4 personer
- 5 – 6 dl kokad och kall eller varm bulgur
- 1 -2 fpk med halloumi
- olja till stekning
- några frodiga sallatsblad
Vinägrett
- 1 dl olja
- 1/2 dl vinäger
- 1 pressad vitlöksklyfta
- örtsalt
- 1/2 dl finhackad gräslök
- 3/4 dl finhackad persilja
- 1 msk repad färsk timjan
- (örterna ovan kan bytas ut mot tex rödlök och torkade örtkryddor)
Fetaoströra
- 75 g fetaost
- 1 vitlöksklyfta
- 3 dl gräddfil
- örtsalt
Vitlöksfräst paprika och tomat
- 1 röd paprika
- 1 grön paprika
- 3 medelstora tomater
- 2 vitlöksklyftor
- salt
- svartpeppar
- olja till stekning
Gör så här: Blanda ingredienserna till vinägretten och därefter blandas vinägrett med bulgur i en skål.
Mosa fetaosten med en gaffel och blanda med gräddfil, pressad vitlök och örtsalt. Låt stå en stund i kylskåpet innan servering.
Skär paprika och tomat i bitar. Vi brukar skära tomaterna i klyftor och sedan delar vi varje klyfta i två delar. Vitlöken grovhackas. Börja med att fräsa paprikan i olja på ganska hög värme så att de näst intill blir brända. Rör med stekspade ofta så det inte blir kolbitar av paprikan. När paprikan fått färg tillstätter man tomat och vitlök och kryddor. Rör då och då. Vi tycker om att även tomaten får lite färg. När tomat och paprika fått fin färg kan man hälla röran i en skål, vill man att det ska vara lite mer såsigt kan man hälla i lite mer olja. Diska inte stekpannan.
Skär halloumiosten i skivor. Häll i en klick olja i stekpannan i resterna från paprika- och tomatfräset och stek halloumin tills den får gyllenbrun färg på båda sidorna. Det kan till en början se ut att ta lång tid, men när pannan är varm går det snabbt, så var lite observant.
Ta fram tallrikar och varva bitar av sallatsblad med bulgur, tomat och paprika. Lägg halloumin på toppen och servera med en klick fetaröra.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar