Vi äter mestadels vegetarisk mat i vår familj. Det händer att vi då och då besöker en restaurang trots att vi själva både odlar våra egna grönsaker och mer än gärna experimenterar i vår kök. De vegetariska rätterna är i minoritet i de flesta menyer och ibland känner man bara ”Det kan väl för sjutton inte vara så svårt att slänga ihop med bulgursallad med halloumi och fetaröra”. Här har vi en supergod rätt som vi väldigt gärna skulle vilja se på restaurangmenyn nästa gång vi kommer. Rätten kan ätas kall, men även ljummen och het. Man kan göra som man önskar. Det är bara fetaröran som måste vara kall.
Ingredienser för 3-4 personer
- 5 – 6 dl kokad och kall eller varm bulgur
- 1 -2 fpk med halloumi
- olja till stekning
- några frodiga sallatsblad
Vinägrett
- 1 dl olja
- 1/2 dl vinäger
- 1 pressad vitlöksklyfta
- örtsalt
- 1/2 dl finhackad gräslök
- 3/4 dl finhackad persilja
- 1 msk repad färsk timjan
- (örterna ovan kan bytas ut mot tex rödlök och torkade örtkryddor)
Fetaoströra
- 75 g fetaost
- 1 vitlöksklyfta
- 3 dl gräddfil
- örtsalt
Vitlöksfräst paprika och tomat
- 1 röd paprika
- 1 grön paprika
- 3 medelstora tomater
- 2 vitlöksklyftor
- salt
- svartpeppar
- olja till stekning
Gör så här: Blanda ingredienserna till vinägretten och därefter blandas vinägrett med bulgur i en skål.
Mosa fetaosten med en gaffel och blanda med gräddfil, pressad vitlök och örtsalt. Låt stå en stund i kylskåpet innan servering.
Skär paprika och tomat i bitar. Vi brukar skära tomaterna i klyftor och sedan delar vi varje klyfta i två delar. Vitlöken grovhackas. Börja med att fräsa paprikan i olja på ganska hög värme så att de näst intill blir brända. Rör med stekspade ofta så det inte blir kolbitar av paprikan. När paprikan fått färg tillstätter man tomat och vitlök och kryddor. Rör då och då. Vi tycker om att även tomaten får lite färg. När tomat och paprika fått fin färg kan man hälla röran i en skål, vill man att det ska vara lite mer såsigt kan man hälla i lite mer olja. Diska inte stekpannan.
Skär halloumiosten i skivor. Häll i en klick olja i stekpannan i resterna från paprika- och tomatfräset och stek halloumin tills den får gyllenbrun färg på båda sidorna. Det kan till en början se ut att ta lång tid, men när pannan är varm går det snabbt, så var lite observant.
Ta fram tallrikar och varva bitar av sallatsblad med bulgur, tomat och paprika. Lägg halloumin på toppen och servera med en klick fetaröra.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar