Din varukorg är för närvarande tom!
Bokashi det klimatsmarta sättet att kompostera

Sedan fyra år komposterar vi vårt köksavfall i staden enligt en metod som kallas för bokashi. En metod där man syrar sitt avfall.
Metoden går ut på att man syrar dvs fermenterar sitt köksavfall i någon slags behållare eller hink med tättslutande lock (metoden påminner om processen man gör med gräs för att få ensilage).
Varje gång man lägger ner sitt köksavfall i hinken strör man samtidigt över ett vetekli över köksavfallet. Vetekliet är impregnerat med 5 olika mikroorganismer som ser till att avfallet inte bryts ner på traditionellt sätt utan syras.
När hinken är full behöver den lagras i 2 veckor i 15–20 grader så att allt avfall är bearbetat. Efter denna period är innehållet redo att grävas ner i trädgården och 2 veckor senare kan man odla direkt i avfallet. Under vintern, i väntan på nästa odlingssäsong kan man förvara hinkarna utomhus utan att avfallet försämras.
I vår stadsodling Tillsammansodlingen komposterar vi ca 400 liter bokashikompost årligen och använder det främst där vi odlar näringskrävande grödor så som kål, gurka, zucchini, majs och vitlök.
Bokashi fungerar bäst om du odlar på friland eller i odlingsbehållare typ pallkragar som har kontakt med underliggande mark, så att jordens mikroorganismer och maskar kommer åt avfallet.
Skillnaden gentemot en vanlig kompost är att den producerar ytterst lite växthusgaser och därmed blir ju också mer näring kvar i avfallet.
Vi kombinerar denna teknik med att kompostera på traditionellt sätt i pallkragar och tycker att metoderna kompletterar varandra. Vår äldsta traditionella kompost i skogsträdgården har fungerat klanderfritt i 23 år.
Det är enkelt att göra det impregnerade vetekliet själv, så här gör du.
Se också filmen om hur vi använder bokashikompost i vår stadsodling:
Vill ni läsa mer om hur och var vi odlar rekommenderar vi att man läser vår bok: Alla fingrar gröna.
Våra senaste inlägg
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar