Din varukorg är för närvarande tom!
Boka föreläsning 2019 – vinter och vår

Snart börjar en ny föreläsningssäsong och jag beger mig ut för att inspirera och prata odling. Välkomna att boka föreläsning!
Som det ser ut just nu, har jag flest luckor i min kalender under januari samt under maj – juni. Helt omöjligt är det inte andra vårmånader, beroende på vilka dagar som efterfrågas. Ni når mig enklast och snabbast på johannes@farbrorgron.se.
Odla där du är
Du behöver inte ha en stor trädgård för att kunna odla! Vill du skörda 400 cocktailtomater i ett österfönster utan växtbelysning eller 25 krispiga slanggurkor under maj? Kanske vill du bygga upp en örtagård på din balkong eller skapa en perenn grönsaksodling som inte kräver så stor skötsel? I föreläsningen Odla där du är berättar jag hur du enkelt kan odla goda grönsaker i dina fönster på din balkong, takterrass, pallkrage, utanför husknuten eller vid din sommarstuga utan att du är där så ofta. i växthus eller på friland. Jag varvar praktiska odlingstips med sortrekommendationer och gröna recept.
Odla hela året
I föreläsningen Odla hela året berättar jag hur man kan tänja på gränserna och odla ätbart under så lång tid som möjligt, hur man kan utnyttja plats för att få flerskördar på liten yta, hur fönsterbrädan kan ge grönt då utomhusklimatet inte kan och hur man kan odla under vinter och tidig vår utan vare sig värme eller belysning. I odla hela året får ni också stifta bekantskap med perenna grönsaker, hur man serieodlar för fler säsonger under samma säsong samt hur man kan skörda höst och vinter. Därtill ger jag läckra tips på vad man kan göra med sin skörd. Varför begränsa odlandet bara till vår och sommar, när året har två årstider till som kan grönska?
Odla för smak – Vad gör man med sin skörd
Kvinnorna i mitt odlarliv
Mina älskade blommor
Stadsodling – hur kommer man igång
Stadsodling – Att odla på tak
Stadsodling – Att praktisera hållbar utveckling
Stadsodling – Vad händer i en stad där människor börjar att odla
Odlandets grunder
Vad gör man med skörden
Odla med naturen
Skräddarsydda föreläsningar
Jag har en förkärlek att även skräddasy föreläsningar efter era behov och intressen. Kanske vill ni kombinera olika teman eller har någon fråga som bli verkligen vill ha svar på? Några kanske vill att jag går på djupet med ätbara grödor, andra vill veta hur det går till att odla tillsammans eller att bara odla för skönhetensskull. Tveka inte att att fråga om maj kan matcha era behov och eller önskningar.
Hur det går till
Ofta föreläser jag 1,5 – 2 h sedan brukar det bli ca 20- 45 min frågestund och bokförsäljning. Jag brukar också ha något smakprov med mig. Ofta en syrad chilisås som jag blandar ut i lite gräddfil och bjuder på tillsammans med nachos. Är det så att ni har öppet för allmänheten och tar inträde och vill nå ut till fler odlare så sprider jag gärna eventet i våra mediala kanaler och lockar fler.
Ser fram emot att komma till er.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar