Din varukorg är för närvarande tom!
Så får jag stark och besk rucola att bli mild
Tycker du också att rucola är för besk och pepprig? Det tyckte jag också innan jag förstod hur jag kunde få den underbart mild och god. Nu är rucola en av mina favoriter i odlingen. Läs hur jag gör för att slippa besk rucola.
Jag hade faktiskt inte aning om att min absoluta favorit bland alla bladgrönsaker skulle bli rucola. Innan vi började odla den själv tyckte jag att den bara var snygg att ha i salladen. Men speciellt god var den inte, besk och allt för pepprig. Sådant som är beskt har jag väldigt svårt för överlag.
Inte heller när jag åt mina första blad från vår egen odling tyckte jag det var särskilt njutningsfullt. Jag kunde inte för mitt liv förstå hur man ens kunde ödsla kraft och energi på att odla något så osmakligt.
Obesk sort
Men så en dag, jag minns inte när och varför, så la jag en liten hög med rucola på min ostsmörgås. Någonting hände, munnen fylldes med något så otroligt gott. Vadan detta, undrade jag. Hade vi odlat fram en obesk sort av rucola? Ja troligtvis.
Fast besluten om att den rucola jag nyss ätit var av en viss sort började jag försöka utröna vad sorten hette. Johannes sa att det var den perenna sandsenapen, men tillade också att det kunde vara vild rucola. Någon pinne med sortnamn hade vi förstås inte kvar.
När jag förstod varför
Nästkommande år när vårens rucola började titta upp, var jag där och smakade men hittade inte rätt. Ingen av de vi sått var så där mild i smaken. Besvikelsen var ett faktum. Under vårarna när våra vintersådder har kommit upp någon decimeter brukar vi då och då skörda stora buketter av bladgrönt som vi sätter i vas med vatten och har på köksbordet. Ovanpå frukostmackorna kan man lägga ett berg av blad i olika gröna nyanser.
En morgon fick jag till min förvåning, återigen känna smaken av mild rucola. Det var så otroligt gott. Kryddigt och milt på samma gång. Det var nog där och då jag la ihop ett och ett. Det var helt enkelt prästostens förtjänst. Sen gjorde jag ett test. Jag åt några blad inrullad i en ostskiva och några blad utan ost.
Så äter jag rucola helst
Vilken grej! Ost och rucola är en superkombination för att mildra beskan och pepprigheten i rucola. Efter den upptäckten har jag provat mig fram med olika sorters rucola, både köpt och hemodlad. Effekten blir densamma.
I stort sätt varje morgon när vi har skördeklar rucola skördar jag nu till mina ostsmörgåsar. Ibland blir det bara rucola ovanpå osten för att det är så vansinnigt gott men jag kan också ösa på med andra örter och blad.
Att lägga rucola på pizzan efter gräddningen blir också gott, under förutsättning att det finns ost på pizzan. I en sallad blir den bäst med bitar av ost i, gärna parmesan eller någon annan typ av lagrad och smakrik ost som kan glida in i munnen samtidigt som blad av rucola.
Prova gärna du också och se om du märker detsamma som jag.
Theres Lundén
__________________________________
Vårens andra odlingskurs
Den 10 – 11 maj, Kristi Himmelsfärd, finns möjlighet för dig som är odlingsintresserad att komma till Hedenlunda Slott mitt i hjärtat av Södermanland och inspireras Johannes Wätterbäck och Theres Lundén (Farbror Grön). I priset ingår fika, två luncher, en tre rätters middag, frukost, övernattning i enkel- eller dubbelrum, inträde till SPA och odlingskurs.
Våra senaste inlägg
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
- Odla tomater i krukor utomhusSedan 20 år tillbaka odlar vi tomater i krukor utomhus. Det går också bra att ha dem i växthuset, ja även inomhus, det beror lite på när man vill ha skörden och hur… Läs mer: Odla tomater i krukor utomhus
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Så får jag stark och besk rucola att bli mild”
Men oj vilken skillnad på smak!! Tack för tipset! Och tack för en fantastisk blogg och podd!
Har inte provat ditt tips, men i Italien får man ofta en mild och god ruccola.
Ruccolasallad med dressing av olivolja, pressad citron minskar också beskan.
Tack / Johannes
Lägger i blöt i kallt vatten några timmar. Tycker det dämpar och så blir bladen lite krispiga.
Tack för tips.
Lämna ett svar