Din varukorg är för närvarande tom!
Banan – och blåbärssmothie
Banan – och blåbärssmoothie
Det här är en smoothie jag tillverkar på Grekisk naturell yogurth. Jag använder frysta bananer, grädde, mjölk, steviaströ och frysta blåbär. Den kan, om man inte tar så mycket grädde och mjölk, nästan bli som glass i konsistensen, vilket kan bli jättegott om det är det man är ute efter. Vill man kunna dricka den med sugör behöver man dock späda den så att den blir ganska lös och dessutom försöka få tag på sugrör med en grövre diameter än vad man vanligtvis kan finna i livsmedelsbutikerna. Det går att byta ut yoghurten mot mjölk och jag hoppas att du känner dig fri att experimentera med både dosering och ingredienser. Meningen är aldrig att du ska behöva följa våra recept till punkt och pricka ifall du får feeling och blommar ut i kreativitet.
Kombinationen blåbär och banan
När jag var liten tog min pappa alltid med mig till en Italiensk glassbar efter att jag varit hos tandläkaren, vilket gjorde att jag fullkomligt älskade att gå till tandläkaren. Det var alltid våffla som gällde, strutar var enligt pappa inte ens att tänka på och glassen var alltid densamma. En kula blåbär och en kula banan. Jösses! Vilken smakexplosion det blev och vilka spår det satte i mina smaklökar! Ända sedan dess håller jag denna kombination som en av de bästa och när jag blundar är jag där igen, sittandes i en glassbar på Götgatan på Södermalm någonstans mellan 1975 -78 tillsammans med min pappa.
Att sprida det goda
Det blir ju lätt att allt man själv upplevt som gott, vill man även ge till sina barn. För mig är det väldigt många smakminnen från min uppväxt som smiter in i mina barns liv. Jag njuter i stora drag att få se hur deras smaklökar går samma upptäckarstigar som mina en gång i tiden gjorde. Det är vansinnigt spännande att placera favoritsmaker på det sättet.Vad vore livet utan smaksensationer?
Frysa bananer
Äntligen har de tråkiga bananerna blivit till en resurs. När halva klasen börjar bli brunprickig eller till och med bruna, är det dags för dem att landa i fryssen. Jag skalar bananerna och delar dem i två längsgående bitar och fryser dem. Så enkelt och så gott!
Ingredienser
Ca 4- 5 dl naturell Grekisk yogurth
0,5 – 1 dl grädde
0,5 – 1,5 dl mjölk
3 frysta bananer delade på hälften
1- 2 dl frysta blåbär
1-2 msk steviaströ ( kan uteslutas)
Gör så här: Ta fram en hög och vid tillbringare och häll ner alla andra ingredienser, gärna mjölken och yoghurten först. Mixa allt med en stavmixer till lagom konsistens och häll upp i glas och njut. Smothien går bra att förvara i kylskåp i 10 – 20 minuter innan servering.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Banan – och blåbärssmothie”
[…] frukostrecept: Scones och timjante, Kalljästa tomatbröd, Banan – och blåbärssmothie, Egen granola med smak av äpplen och […]
Lämna ett svar