Din varukorg är för närvarande tom!
Att fånga det lilla

Nu är det dags för oss att kliva in i den lilla världen och göra den synlig. Ett sprillans nytt makroobjektiv med antiskakmotor blir vårt senaste tillskott när vi går ner in på intimnivå.
Målet i år är att fånga alla skadedjur vi får in i våra odlingar och alla eventuella sjukdomar. Hur ser mjöldagg ut i närbild? Kan man föreviga en bladlus som jungfruföder? Hur ser det ut när ett guldögonsländeägg kläcks eller när kålmalen bryter ut från ett blad och ser ljuset för första gången?Frågorna har sedan länge hopat sig och det har varit ganska svårt att få till riktigt bra skärpa när vi försökt föreviga den lilla världen med vårt underbara 17-70 objektiv. Men nu är vi faktiskt där och kliver in på en helt annan nivå. Det blir som en helt ny värld!
Som med all ny teknik gäller det att göra den till sin egen, att förbehållslöst och med ett öppet hjärta göra den till en del av sig själv. Man behöver lära sig var man själv har sina begränsningar och var det nya objektivet har sina och med den vetskapen vrida till det ytterligare en nivå. Efter ett tag, efter hundratals bilder brukar det lossna lite grand och man börjar bli bekväm och känner sig ofta lekfull. Lekfullheten är ett tydligt tecken på att den verkliga resan börjar. Jag är inte där riktigt än men på god väg, jag skrattar och skriker wow flera gånger om dagen och ber Theres komma och titta på närbilderna jag tar.
När man fotar makro blir det ett väldigt kort skärpedjup även med ganska höga bländare. Det gäller att våga att gå upp rejält och fota med över 20 i bländare om man vill ha ett längre skärpedjup.
Efter att höjt bländaren så att den ligger över 20 går det att skönja flera plantor av wasabinon som skarpa. Vill man få det ännu skarpare behöver man ta bildserier med förskjuten skärpa sk fotostacking. I sommar ska jag handla utrustning för att testa mig fram med den tekniken.
En del vitlökar vill inte sova, de bestämmer själva när det är dags att titta upp oavsett var de befinner sig. Den här vitlöken ska jag stoppa ner i en kruka med planteringsjord för att skörda dess goda gröna skott. Trots att vi förvarat den på det sättet vitlök ska förvaras, i rumstemperatur så väljer den att vakna och bringa liv.
En av vårens trender var/ är att stoppa ner vanliga köpsötpotatisar i vattenglas för att få dem att först skjuta rötter och därefter sätta skott som man kan sticklingsföröka och göra nya plantor utav. När väl rötter tittade fram kändes det som magi. Wow! Vilken grej, vilken livskraft!
I år råkade vi ut för flera invasioner av sorgmyggor. Vi bekämpar dem dels med ett biologiskt preparat som innehåller nematoder som eliminerar dess larver men vi använder också klisterpapper och lägger dem på krukorna, mellan odlingsbrickorna eller sätter dem på fönsterna. Sorgmyggans larver äter upp små växters rötter så att de till slut dör och kan bli till ett stort problem. Att behöva döda insekter för att man ska få ha sina plantor ifred är dessvärre ett nödvändigt ont hur fel det än känns.
Kål i närbild påminner om feta karljohansvampar de första dagarna efter att de tittat upp. Visst är det väl fantastiskt att så många av de frön vi sår verkligen gror.

Det här är ett inlägg i samarbete med Nikon och alla bilder i det här inlägget förutom bilden på objektivet är taget med Nikons makroobjektiv
Nikon AF-S VR 105/2,8G IF-ED
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar