Din varukorg är för närvarande tom!
Årets produktion av örtsalt

Nu är det äntligen dags att göra vårt eget örtsalt och i år måste vi göra mer än tidigare då vi verkar ha ökat vår konsumtion. Kanske hänger den ökade konsumtionen ihop med att våra nära och kära också gärna tar emot en burk då och då.
Självhushåll på hög nivå
Om jag får rekommendera endast en lagringsbar produkt på egna grödor blir det otvivelaktigt örtsalt. Maken till mer användbart livselixir får man leta efter. Det fungerar på och till nästan allt och uppskattas av hela familjen. Man kan göra sitt salt på alla slags färska örter / kryddor men man kan även blanda i grönsaker. Med rödbetor skapas ett rött salt, med gulbetor ett gröngult och om man bara använder gröna örter och grönsaker får man ett salt som är grönt. Det går alldeles utmärkt att skapa olika slags nischade örtsalter till olika slags ändamål. Ett dragonsalt ger en god touch av bearnaisesås, ett basilikasalt en smak av pesto och ett dillsalt fångar dillens arom på ett elegant sätt.
Blandade örter och två salt
Nu för tiden gör vi uteslutande blandsalt där vi blandar alla örter vi har samt en väldigt stor portion av topplök och/ eller piplöksblast. Lökarna ger en rund och fyllig smak och tillsammans med en av våra ”måste” ingredienser, stjälkarna och bladen från rotselleri, skapas ett salt som är sagolikt gott. Proportionerna mellan salt och örter bör vara ca 1 kg salt till 1,2 kg örter och grönsaker. Som ni ser på bilden ovanför syns det även rosa saltkorn. De senaste åren har vi experimenterat med Himalayasalt som är snäppet mildare och inte lika ettersalt som vanligt havssalt. Vi tillsätter ca 30 – 50 % Himalaya salt och tycker att vi får ett mjukare salt där örterna kan framträda starkare och sältan lägger sig lite i bakgrunden.

Blöt mixning
Efter att vi mixat de färska örterna tillsammans med saltet breder vi ut den gröna geggan på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Vi torkar saltet i ugnen på ca 50 grader med luckan på glänt under ca 10 h. När saltet inte är så blött så att det vätskar sig brer vi ut den gröna massan i en elektrisk torkapparat med flera våningar.

Eftertorkning
Det brukar ta ca 24 timmar innan saltet verkligen är torrt när vi kör det i vår torkapparat. Efter denna slutgiltiga torkning kör vi allt salt ännu en gång i mixern. Då finfördelas saltet så att det inte är några grova växtdelar kvar och för att saltkornen ska bli lite mindre. Därefter packar vi saltet i glasburkar med lock och förvarar dem i något mörkt utrymme.
Örter vi använder till vårt örtsalt
Isop, gräslök, basilika, timjan, körvel, vinterkyndel, kyndel, piplök, topplök, rotselleri, stjälkselleri, persilja, dragon, mejram, vitlöksblast (behöver göras på våren), betor eller betornas blast, gul lök, rödlök eller schalottenlök.
Kika gärna in på vår film för att se exakt hur det går till.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
8 svar till ”Årets produktion av örtsalt”
Hej Johannes!
Jag läser med stor behållning er blogg! Ett par frågor: Du skriver ovan att du använder både stjälk och blad på rotsellerin till örtsalt. Har för mig att jag läst eller sett på youtube tidigare att du sagt att man inte ska ta med bladen för att de inte smakar gott. Vad gäller, vågar jag använda all min blast?
Odlar för första gången pip lök, den blev jättefin! Hur skördar jag den som flerårig? Ska jag bara ta de gröna rören/bladen? Tacksam för svar! Mvh MarieHej! Att äta enbart rotselleriblad är inte särskilt gott, men som torkad i ett örtsalt funkar det jättebra. Vad gäller piplök, brukar jag skära av stjälkarna några cm ovanför jordytan. /Johannes
Hej,
Kan man göra örtsalt direkt med torkade örter? vad är skilnaden i kvalitet?
Det kan man två olika tekniker helt enkelt, du får testa och se vilken teknik du tycker bäst om.
Har fått lite Pippi på libsticka skulle det funka i din blandning eller ska jag hålla mej till färre ingredienser
Det går utmärkt att blanda i libbsticka också. Egentligen kan man blanda vilka örter som helst som man gillar./Theres
Hej
Jag Göran mitt egret salt och blev nyfiken på Himalaya salted. Du striver att du använder dig av 30-50 % av det salted. Dvs blander du det med rundkorningt havs salt?Hälsningar Catharina Berg
Japp, fast jag gillar inte rundkornigt salt, vill ha det mer kantigt så att de maler bättre.
Lämna ett svar