Din varukorg är för närvarande tom!
Årets produktion av örtsalt

Nu är det äntligen dags att göra vårt eget örtsalt och i år måste vi göra mer än tidigare då vi verkar ha ökat vår konsumtion. Kanske hänger den ökade konsumtionen ihop med att våra nära och kära också gärna tar emot en burk då och då.
Självhushåll på hög nivå
Om jag får rekommendera endast en lagringsbar produkt på egna grödor blir det otvivelaktigt örtsalt. Maken till mer användbart livselixir får man leta efter. Det fungerar på och till nästan allt och uppskattas av hela familjen. Man kan göra sitt salt på alla slags färska örter / kryddor men man kan även blanda i grönsaker. Med rödbetor skapas ett rött salt, med gulbetor ett gröngult och om man bara använder gröna örter och grönsaker får man ett salt som är grönt. Det går alldeles utmärkt att skapa olika slags nischade örtsalter till olika slags ändamål. Ett dragonsalt ger en god touch av bearnaisesås, ett basilikasalt en smak av pesto och ett dillsalt fångar dillens arom på ett elegant sätt.
Blandade örter och två salt
Nu för tiden gör vi uteslutande blandsalt där vi blandar alla örter vi har samt en väldigt stor portion av topplök och/ eller piplöksblast. Lökarna ger en rund och fyllig smak och tillsammans med en av våra ”måste” ingredienser, stjälkarna och bladen från rotselleri, skapas ett salt som är sagolikt gott. Proportionerna mellan salt och örter bör vara ca 1 kg salt till 1,2 kg örter och grönsaker. Som ni ser på bilden ovanför syns det även rosa saltkorn. De senaste åren har vi experimenterat med Himalayasalt som är snäppet mildare och inte lika ettersalt som vanligt havssalt. Vi tillsätter ca 30 – 50 % Himalaya salt och tycker att vi får ett mjukare salt där örterna kan framträda starkare och sältan lägger sig lite i bakgrunden.

Blöt mixning
Efter att vi mixat de färska örterna tillsammans med saltet breder vi ut den gröna geggan på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Vi torkar saltet i ugnen på ca 50 grader med luckan på glänt under ca 10 h. När saltet inte är så blött så att det vätskar sig brer vi ut den gröna massan i en elektrisk torkapparat med flera våningar.

Eftertorkning
Det brukar ta ca 24 timmar innan saltet verkligen är torrt när vi kör det i vår torkapparat. Efter denna slutgiltiga torkning kör vi allt salt ännu en gång i mixern. Då finfördelas saltet så att det inte är några grova växtdelar kvar och för att saltkornen ska bli lite mindre. Därefter packar vi saltet i glasburkar med lock och förvarar dem i något mörkt utrymme.
Örter vi använder till vårt örtsalt
Isop, gräslök, basilika, timjan, körvel, vinterkyndel, kyndel, piplök, topplök, rotselleri, stjälkselleri, persilja, dragon, mejram, vitlöksblast (behöver göras på våren), betor eller betornas blast, gul lök, rödlök eller schalottenlök.
Kika gärna in på vår film för att se exakt hur det går till.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
8 svar till ”Årets produktion av örtsalt”
Hej Johannes!
Jag läser med stor behållning er blogg! Ett par frågor: Du skriver ovan att du använder både stjälk och blad på rotsellerin till örtsalt. Har för mig att jag läst eller sett på youtube tidigare att du sagt att man inte ska ta med bladen för att de inte smakar gott. Vad gäller, vågar jag använda all min blast?
Odlar för första gången pip lök, den blev jättefin! Hur skördar jag den som flerårig? Ska jag bara ta de gröna rören/bladen? Tacksam för svar! Mvh MarieHej! Att äta enbart rotselleriblad är inte särskilt gott, men som torkad i ett örtsalt funkar det jättebra. Vad gäller piplök, brukar jag skära av stjälkarna några cm ovanför jordytan. /Johannes
Hej,
Kan man göra örtsalt direkt med torkade örter? vad är skilnaden i kvalitet?
Det kan man två olika tekniker helt enkelt, du får testa och se vilken teknik du tycker bäst om.
Har fått lite Pippi på libsticka skulle det funka i din blandning eller ska jag hålla mej till färre ingredienser
Det går utmärkt att blanda i libbsticka också. Egentligen kan man blanda vilka örter som helst som man gillar./Theres
Hej
Jag Göran mitt egret salt och blev nyfiken på Himalaya salted. Du striver att du använder dig av 30-50 % av det salted. Dvs blander du det med rundkorningt havs salt?Hälsningar Catharina Berg
Japp, fast jag gillar inte rundkornigt salt, vill ha det mer kantigt så att de maler bättre.
Lämna ett svar