Årets produktion av örtsalt

Örter och salt i mixern

Nu är det äntligen dags att göra vårt eget örtsalt och i år måste vi göra mer än tidigare då vi verkar ha ökat vår konsumtion. Kanske hänger den ökade konsumtionen ihop med att våra nära och kära också gärna tar emot en burk då och då. 

Självhushåll på hög nivå

Om jag får rekommendera endast en lagringsbar produkt på egna grödor blir det otvivelaktigt örtsalt. Maken till mer användbart livselixir får man leta efter. Det fungerar på och till nästan allt och uppskattas av hela familjen. Man kan göra sitt salt på alla slags färska örter / kryddor men man kan även blanda i grönsaker. Med rödbetor skapas ett rött salt, med gulbetor ett gröngult och om man bara använder gröna örter och grönsaker får man ett salt som är grönt. Det går alldeles utmärkt att skapa olika slags nischade örtsalter till olika slags ändamål. Ett dragonsalt ger en god touch av bearnaisesås, ett basilikasalt en smak av pesto och ett dillsalt fångar dillens arom på ett elegant sätt.

Blandade örter och två salt

Nu för tiden gör vi uteslutande blandsalt där vi blandar alla örter vi har samt en väldigt stor portion av topplök och/ eller piplöksblast. Lökarna ger en rund och fyllig smak och tillsammans med en av våra ”måste” ingredienser, stjälkarna och bladen från rotselleri, skapas ett salt som är sagolikt gott. Proportionerna mellan salt och örter bör vara ca 1 kg salt till 1,2 kg örter och grönsaker. Som ni ser på bilden ovanför syns det även rosa saltkorn. De senaste åren har vi experimenterat med Himalayasalt som är snäppet mildare och inte lika ettersalt som vanligt havssalt. Vi tillsätter ca 30 – 50 % Himalaya salt och tycker att vi får ett mjukare salt där örterna kan framträda starkare och sältan lägger sig lite i bakgrunden.

Vi brer ut det blöta örtsaltet på ett bakplåtspapper.
Blöt mixning
Efter att vi mixat de färska örterna tillsammans med saltet breder vi ut den gröna geggan på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Vi torkar saltet i ugnen på ca 50 grader med luckan på glänt under ca 10 h. När saltet inte är så blött så att det vätskar sig brer vi ut den gröna massan i en elektrisk torkapparat med flera våningar.
Vi eftertorkar saltet i en elektrisk torkapparat tills det blir helt torrt.
Eftertorkning
Det brukar ta ca 24 timmar innan saltet verkligen är torrt när vi kör det i vår torkapparat. Efter denna slutgiltiga torkning kör vi allt salt ännu en gång i mixern. Då finfördelas saltet så att det inte är några grova växtdelar kvar och för att saltkornen ska bli lite mindre. Därefter packar vi saltet i glasburkar med lock och förvarar dem i något mörkt utrymme.
Örter vi använder till vårt örtsalt

Isop, gräslök, basilika, timjan, körvel, vinterkyndel, kyndel, piplök, topplök, rotselleri, stjälkselleri, persilja, dragon, mejram, vitlöksblast (behöver göras på våren), betor eller betornas blast, gul lök, rödlök eller schalottenlök.


Kika gärna in på vår film för att se exakt hur det går till.

Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

8 svar till ”Årets produktion av örtsalt”

  1. Profilbild för Marie carlsson
    Marie carlsson

    Hej Johannes!
    Jag läser med stor behållning er blogg! Ett par frågor: Du skriver ovan att du använder både stjälk och blad på rotsellerin till örtsalt. Har för mig att jag läst eller sett på youtube tidigare att du sagt att man inte ska ta med bladen för att de inte smakar gott. Vad gäller, vågar jag använda all min blast?
    Odlar för första gången pip lök, den blev jättefin! Hur skördar jag den som flerårig? Ska jag bara ta de gröna rören/bladen? Tacksam för svar! Mvh Marie

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Hej! Att äta enbart rotselleriblad är inte särskilt gott, men som torkad i ett örtsalt funkar det jättebra. Vad gäller piplök, brukar jag skära av stjälkarna några cm ovanför jordytan. /Johannes

  2. Hej,

    Kan man göra örtsalt direkt med torkade örter? vad är skilnaden i kvalitet?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Det kan man två olika tekniker helt enkelt, du får testa och se vilken teknik du tycker bäst om.

  3. Profilbild för Else Löfdahl
    Else Löfdahl

    Har fått lite Pippi på libsticka skulle det funka i din blandning eller ska jag hålla mej till färre ingredienser

    1. Det går utmärkt att blanda i libbsticka också. Egentligen kan man blanda vilka örter som helst som man gillar./Theres

  4. Profilbild för Catharina Berg Meyer Berg
    Catharina Berg Meyer Berg

    Hej
    Jag Göran mitt egret salt och blev nyfiken på Himalaya salted. Du striver att du använder dig av 30-50 % av det salted. Dvs blander du det med rundkorningt havs salt?

    Hälsningar Catharina Berg

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Japp, fast jag gillar inte rundkornigt salt, vill ha det mer kantigt så att de maler bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *