Din varukorg är för närvarande tom!
Arancini – friterade risbollar med parmesan
Friterade risbollar med parmesan har blivit till en tradition och ett måste till julbordet. Men även efter paketutdelningen och besök av den där traditionella mannen i röda kläder och långt skägg, brukar jag njuta av dem. Jag brukar smyga ut till köket och äta ett par bollar tillsammans med en iskall julmust. Dessa underverk passar så klart även under andra högtider och som tillbehör till en lyxigare middag. Testa även bollarna som tillbehör till glöggkvällen.
Att ta sig an ett nytt recept
Arancini är verkligen så där underbart goda att man knappt kan sluta äta dem. Att lite ris, persilja och parmesan kan bli så fullkomligt! Gång på gång blir jag varse om att det Italienska köket kanske är världens mest kompletta kök! Smakerna, balansen, enkelheten och konsistenserna! Det här receptet räcker till ca 14 bollar i köttbullestorlek modell större men ofta ångrar man sig att man inte gjorde dubbel sats. Som med alla recept behöver man göra dem ett par gånger för att verkligen få till det. Jag brukar säga att efter tre gånger brukar man kunna laga en maträtt för att få till den riktigt bra. Då har man lärt sig genvägar, vet vad man behöver vara extra noga med och i det här fallet när de ska upp ur den heta oljan.

Rulla dem i ströbröd
Efter att riset, persiljan samt kryddorna är blandade och bollarna är formade, rullas de i ströbröd. Ströbrödet blir det yttre skiktet som gör ytan jämn i strukturen. Det är ströbrödet som med oljans hjälp bildar ett knaprigt skal som frasar till när man tar en tugga. Sedan möter tungan den mjuka och varma parmesanosten och persiljans gröna toner blommar ut i gommen. Sitt gärna ner när du äter dessa underverk, det är annars lätt hänt att man ramlar omkull för att man fullkomligt förlorar sig.
Ingredienser
2 dl Carnaroliris
2 ägg
1 dl finhackad persilja
150 g pecorino eller parmesanost
Salt och peppar efter smak
2 dl ströbröd
1-4 msk vetemjöl för att stabilisera smeten.
Rapsolja till fritering
Gör så här: Koka carnaroliriset i ca 4-5 dl vatten med locket på tills vattnet gått in i riset. Låt stå och dra i kastrullen någon timme och samtidigt svalna. Finhacka persiljan och riv 50-70g av osten. Häll det kokta riset i en skål och blanda därefter ner den rivna osten, den hackade persiljan, äggen, peppar och salt, ett par matskedar vetemjöl och blanda runt. Häll ut ströbröd på ett fat och skär upp den återstående osten i ca 14 bitar. Forma nu risröran till 14 bollar och tryck in en ostbit i varje boll. Rulla dem därefter i ströbröd och fritera i olja i en tjockbottnad kastrull på nästan högsta värmen. Är värmen lite lägre än den högsta så hinner osten i mitten smälta innan bollarna blir alldeles för mörka.

Rätt temperatur på oljan
Är oljan inte tillräckligt het kan bollarna lätt fastna i botten på kastrullen. Då kommer det fastna ris på botten som bränns vid och förkolnar. För att kringå detta problem kan man göra på två sätt. Dels som jag gör på bilden ovanför och använda ett litet såll/ durkslag i metall och sänka ner bollarna långsamt så att de inte lägger sig på botten direkt och dels se till att oljan verkligen är het. Hetta först upp oljan på full effekt och se till att den verkligen blir het, sänk därefter värmen ett par steg. Tänk på att inte lägga ner alla bollar på en gång i kastrullen för då sjunker temperaturen ganska snabbt och det blir mer av en oljekokning än en fritering, då blir de inte knapriga! Jag brukar fritera 4-5 bollar i taget och när de är gyllenbruna, ja nästan alldeles för bruna, tar jag upp dem och låter dem rinna av på ett hushållspapper som jag placerat på en tallrik. Jag hoppas att ni kommer njuta lika mycket som vi.
Lycka till!
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Arancini – friterade risbollar med parmesan”
underbart ! har länge velat ha ett bra recept tack
Wow!
Ej möjligt att göra på vanligt ris?Vi har bara gjort med risottoris. /Theres
Lämna ett svar