Din varukorg är för närvarande tom!
Arancini – friterade risbollar med parmesan
Friterade risbollar med parmesan har blivit till en tradition och ett måste till julbordet. Men även efter paketutdelningen och besök av den där traditionella mannen i röda kläder och långt skägg, brukar jag njuta av dem. Jag brukar smyga ut till köket och äta ett par bollar tillsammans med en iskall julmust. Dessa underverk passar så klart även under andra högtider och som tillbehör till en lyxigare middag. Testa även bollarna som tillbehör till glöggkvällen.
Att ta sig an ett nytt recept
Arancini är verkligen så där underbart goda att man knappt kan sluta äta dem. Att lite ris, persilja och parmesan kan bli så fullkomligt! Gång på gång blir jag varse om att det Italienska köket kanske är världens mest kompletta kök! Smakerna, balansen, enkelheten och konsistenserna! Det här receptet räcker till ca 14 bollar i köttbullestorlek modell större men ofta ångrar man sig att man inte gjorde dubbel sats. Som med alla recept behöver man göra dem ett par gånger för att verkligen få till det. Jag brukar säga att efter tre gånger brukar man kunna laga en maträtt för att få till den riktigt bra. Då har man lärt sig genvägar, vet vad man behöver vara extra noga med och i det här fallet när de ska upp ur den heta oljan.

Rulla dem i ströbröd
Efter att riset, persiljan samt kryddorna är blandade och bollarna är formade, rullas de i ströbröd. Ströbrödet blir det yttre skiktet som gör ytan jämn i strukturen. Det är ströbrödet som med oljans hjälp bildar ett knaprigt skal som frasar till när man tar en tugga. Sedan möter tungan den mjuka och varma parmesanosten och persiljans gröna toner blommar ut i gommen. Sitt gärna ner när du äter dessa underverk, det är annars lätt hänt att man ramlar omkull för att man fullkomligt förlorar sig.
Ingredienser
2 dl Carnaroliris
2 ägg
1 dl finhackad persilja
150 g pecorino eller parmesanost
Salt och peppar efter smak
2 dl ströbröd
1-4 msk vetemjöl för att stabilisera smeten.
Rapsolja till fritering
Gör så här: Koka carnaroliriset i ca 4-5 dl vatten med locket på tills vattnet gått in i riset. Låt stå och dra i kastrullen någon timme och samtidigt svalna. Finhacka persiljan och riv 50-70g av osten. Häll det kokta riset i en skål och blanda därefter ner den rivna osten, den hackade persiljan, äggen, peppar och salt, ett par matskedar vetemjöl och blanda runt. Häll ut ströbröd på ett fat och skär upp den återstående osten i ca 14 bitar. Forma nu risröran till 14 bollar och tryck in en ostbit i varje boll. Rulla dem därefter i ströbröd och fritera i olja i en tjockbottnad kastrull på nästan högsta värmen. Är värmen lite lägre än den högsta så hinner osten i mitten smälta innan bollarna blir alldeles för mörka.

Rätt temperatur på oljan
Är oljan inte tillräckligt het kan bollarna lätt fastna i botten på kastrullen. Då kommer det fastna ris på botten som bränns vid och förkolnar. För att kringå detta problem kan man göra på två sätt. Dels som jag gör på bilden ovanför och använda ett litet såll/ durkslag i metall och sänka ner bollarna långsamt så att de inte lägger sig på botten direkt och dels se till att oljan verkligen är het. Hetta först upp oljan på full effekt och se till att den verkligen blir het, sänk därefter värmen ett par steg. Tänk på att inte lägga ner alla bollar på en gång i kastrullen för då sjunker temperaturen ganska snabbt och det blir mer av en oljekokning än en fritering, då blir de inte knapriga! Jag brukar fritera 4-5 bollar i taget och när de är gyllenbruna, ja nästan alldeles för bruna, tar jag upp dem och låter dem rinna av på ett hushållspapper som jag placerat på en tallrik. Jag hoppas att ni kommer njuta lika mycket som vi.
Lycka till!
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Arancini – friterade risbollar med parmesan”
underbart ! har länge velat ha ett bra recept tack
Wow!
Ej möjligt att göra på vanligt ris?Vi har bara gjort med risottoris. /Theres
Lämna ett svar