Din varukorg är för närvarande tom!
Äppeltiramisu med kanel och muscavadosocker
Våra allra bästa efterrätter är äppelpaj och tiramisu. Att kombinera dessa smaker blev en fantastisk smakupplevelse.
Ingredienser
3-4 dl äppeljos eller äppelmust
225 g mascarponeost
2 ägg
4 msk muscavadosocker
2 tsk malenkanel
2-4 dl äppelkompott
6-12 savoiardikex
2-3 msk marsalavin/ calvados, konjak, äppeljos eller något annat gott
Ingredienser till äppelkompotten
1 kanelstång delad i tre på längden
6 medelstora äpplen, skalade och fint klyftade.
1/2 tsk malen bourbonvanilj
4-6 msk muscavadosocker
1 skvätt vatten
Gör så här: Koka äppelklyftorna i vattnet, sockret, vaniljen och kanelen tills de blir mjuka och går sönder. Koka seedan bort vattnet så att kompotten blir fast och inte för rinnig. Låt svalna.
Dela sedan äggen och lägg gulor och vitor i skilda byttor. Vispa gulorna med sockret så pösigt du kan. Tillsätt marsalavinet, spriten eller josen och mascarponeosten och kör vispen på lägsta varvtal så att de bara blandar sig. Vispa därefter vitorna till ett så fast skum du bara kan och vänd varsamt ner skummet i den blandningen och blanda försiktigt. Doppa savoiardikexen ett efter ett i äppeljosen så att de inte blir för blöta. Varva sedan efter plats, tycke och smak savoiardikex, smet och äppelkompott på uppläggningsfat eller skålar. Pudra sedan ett lager kanel ovanpå och ställ in desserten i kylen. Gör du den dagen innan så den verkligen får stå och dra så smakar den ännu godare, men den funkar att äta ganska omgående också. Men låt den stå i kylen en timme eller två. De äppeljosindränkta savoiardikexen ger denna efterätt en läskande karraktär.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar