Din varukorg är för närvarande tom!
Äppelpaj med kardemumma!

Äppelpaj med kardemumma är bara så äckligt gott! Lite vuxnare och sofistikerat än med kanel, lite som den där kardemumma bullen man köper på ett surdegsbageri och som kostar skjortan.
Visst är det fantastiskt underbart att få överraska familjen med ett väldoftande hem och en saftig och knaprig äppelpaj med smak av kardemumma. Häro dagen fick jag möjligheten att göra det ännu en gång. Theres var på körresa och ungarna var slut efter helgens äventyr så det passade bra att mata dem med massa sötslisk.
Att byta ut den traditionella kanelen mot kardemumma kanske kan ta emot för den mest traditionella äppelpajs njutaren, men det är väl värt att testa, jag lovar! Den blir vuxnare, mognare och mer som en efterrätt med en mer tydlig karaktär. Vill man så kan man smyga in kanel också, det gjorde jag faktiskt härom sistens. Äppelpajen skall helst serveras skållhet och med iskall vaniljsås eller glass till. Ibland, om man gör som jag, bakar den i lönndom, kan man behöva kolla med resten av familjen när de exakt behagar att äntra ytterdörren, så att man kan ge dem det bästa vid precis rätt tillfälle. Omständigt? Nej, bara ren kärlek via smaklökarna!


Ingredienser
- En skvätt salt 1/2 – 1 tsk ungefär (jätteviktigt!)
- 1.5 dl havregryn ( kan överdoseras en aning)
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl socker ( kan man minska på om man vill vara nyttig)
- 5-6 dl skivat äpple utan skaldelar och kärnhus
- 2-6 tsk ”nymortlad” kardemumma där det gärna får vara lite grovt kvar
- 1 dl ljussirap (ev lite till för att ringla över)
- 150 gram smör (för vegan eller laktosintolerant, ett mjölkfritt alternativ)
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader, blanda vetemjöl socker och havregryn i en bunke. Dela smöret i tärningar och finfördela det med fingrarna så det blir en grynig massa. Smöra en pajform och lägg i äppelbitarna. Häll på sirapen och pudra dem sedan med kardemumma så att de blir täckta. Smula över den gryniga degen över äpplena och fördela den jämt. Om du vill ha den lite extra knäckig så ringla över lite sirap ovanpå precis innan du sätter in den i ugnen. Grädda i 25-30 min. Serveras med iskall vaniljsås. Gillar du en tradionellare smak av kanel?
Klicka in här: Knäckig smulpaj med äpple
Det här är en sådan där äppelpaj där man lägger äpplena i den smorda botten och kladdar ut den härliga smeten ovanpå. Vill du ha den extra krispig kan du dessutom blanda i 1 dl solroskärnor eller valnötter.
Ofta ångrar jag mig att jag bara bakade en paj för jag hoppas alltid att det ska bli något över till 10 – kaffet dagen efter. De gånger de faktiskt blivit det har jag blivit utskälld när jag hämtat barnen på fritids. Men jag kan inte låta bli en sådan här skapelse som bara står alldeles ensam i kylskåpet och flörtar med mig. Kanske är det bäst att sluta baka den för familjelyckans skull?

Ibland när det inte är tänkt att barnen ska äta av den ( eller att man vill ha den själv) har jag stänkt över några matskedar calvados precis innan servering. Så underbart gott att jag inte kan beskriva det! Vill man så kan man tända eld på spriten och bränna av den, inte dumt det heller.
Och glöm för gudsskull inte saltet! Som jag säger till mina barn varje gång vi lagar mat ihop; ”Sött vill ha salt och salt vill ha sött”
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar