Din varukorg är för närvarande tom!
Så skördar du huvudkål
Visst är det ett under när man står där med stora kålhuvden som man odlat fram alldeles själv. Människor som inte odlar kan inte riktigt sätta sig in i den där härligt barnsliga lyckan över att vunnit denna kamp. För det är verkligen en kamp, särskilt att odla kål. Kål är en bra gröda om man gillar att utvecklas i sitt odlande. Om denna växt har vi skrivit en hel del och kommer säkerligen fortsätta att skriva om igen och igen och igen. Men i det här inlägget ska jag berätta hur du skördar kål på ett varsamt sätt så att du på varje kålplanta kan plocka ut ytterligare ca 0,3-0,5 kg under höst och vinter. Tekniken är enkel och den kräver ingen extra arbetsinsats.
Vill man få ut det mesta möjliga från sina kålplantor, och det vill man ju, gäller det att tänka i ett större perspektiv kring hur man skördar. Den här tekniken kom jag på lite av en slump, som så mycket annat inom odlandet, när jag skördade kål för några år sedan. Jag lämnade kvar några kålplantor som jag stulit på dess huvuden och plötsligt hände något. Plantorna dog inte, de fortsatte att leva och ganska nära inpå min stöld började plantorna att utveckla nya huvuden. Jag blev hänförd och fascinerad och rikligt belönad. Begreppet seriodling vidgades till något mycket större. Man behöver alltså inte plantera ut nya plantor för att kunna skörda ytterligare en omgång huvudkål, det räcker med att skörda dem skonsamt.
Vi föredrar små huvuden framför stora, strax under eller över kilot tycker vi är lagom. Nu i augusti – september är det dags att skörda de första huvudena i vår favoritstorlek och det ska göras försiktigt så att inte plantan går av. Om ni inte tänker använda alla huvuden på en gång är det mycket bättre att lämna kvar dem på växtplatsen och skörda successivt efter era behov. Den bästa förvaringsplatsen är oftast på grödans växtplats, men se upp för kålfjärilen


Efter ytterligare en vecka eller två sträcker huvudena på sig och pallkragen börjar bli så där härligt frodig igen. Tänk så enkelt! Genom att inte arbeta, utan att låta dem stå kvar, så belönar de oss med ca 0,5 kg extra kål per planta. Är det inte fantastiskt?
Lycka till med era skördar.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Så skördar du huvudkål”
Satte blomkål för första gången i år. Jättefina stora blad men inga huvuden ännu, är det kört då tro? Kan man använda bladen till något?
Tack för inspiration och värdefull fakta. Fullkomligt älskar er nya sida, lättöverskådligt med massor av läsvärda artiklar. Bra jobbat! 👏
Tack så mycket för bra tips!
Anders
[…] Lästips: Så skördar du huvudkål […]
Lämna ett svar