När vi har födelsedagskalas i vår familj, vill vi gärna frossa i kakor. En av våra favoriter är stora chokladmaränger gjorda på minst 70% mörk choklad. Ett extra plus är att dessa både är glutenfria och mjölkfria.
Ingredienser till 10 stora:
7 äggvitor
5 dl socker
100 g mörk choklad
Gör så här: Fyll en stor kastrull med vatten och ställ den på en platta. Låt vattnet börja sjuda. Blanda socker och äggvita i en mindre rostfri kastrull. Placera den minde kastrullen i den större (i vattenbad). Vispa med elvispen kraftig i 10 minuter. Tag sedan den lilla kastrullen ur vattenbadet, men fortsätt vispa tills smeten svalnar. Smält chokladen och rör försiktigt ner den i smeten. Det blir mest effektfullt ifall chokladen är ojämnt fördelad. Klicka ut 10 maränger på en bakplåtsklädd plåt och grädda i 150 grader i ugnen i 50-60 min.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar