Flytande näring – 6 varianter

Att gödsla med flytande näring är ofta ett bra och relativt enkelt sätt att se till att ens växter får det de behöver. Det finns en hel del färdiga produkter att köpa men det är lätt att göra sitt eget flytande gödsel.

Hur gör vi? Vi tycker väldigt mycket om att tillföra fast gödsel vid nyplanteringar och utplanteringar, eftersom det är så smidigt att ha det där en gång för alla. Men vi ger också flytande näring löpande till växter i både pallkragar, i krukor och på friland. Alla perenna växter vi har i våra odlingar ger vi då och då flytande näring och det gör verkligen skillnad, de både växer och blommar ymnigare på det sättet!

Smaken är som baken när det gäller vilken näring man väljer. För oss handlar det oftast om vad vi har hemma och vad som är enklast just där och då. Här kommer ett inlägg där vi går igenom 6 olika flytande näringar som vi använt och som vi gillar.

Kiss – guldvatten

Den enklaste flytande näringen att få tag på är den du bär med dig mest hela tiden, ditt eget kiss. Färskt och nyligen tappat kiss doftar knappt men blir det stående kan det få en ganska frän doft. Den enda anledningen till att en del odlare inte använder kiss brukar bero på att det inte ”känns fräscht”. Det kan vi förstå men det är en gräns som inte är jättesvår att kliva över. Kiss innehåller nämligen flera bra näringsämnen, framför allt kväve, som växter mår riktigt bra av. En del kiss 8 – 10 delar vatten brukar vara en lagom koncentration och vi brukar använda detta näringsvatten utomhus både till grönsaker , blommor och perenner. I synnerhet rabarber bara älskar kiss.

Vill man lagra kiss och få det att lukta en aning mildare kan man göra på två sätt. Antingen fyller man dunkar med skruvlock och förvarar kisset i veckor eller månader eller så förvarar man det öppet i en hink och fermenterar det. Fermenteringen går till på det sättet att man tillför EM lösning ( det man använder till bokashi) och rörsockermelass ( för att det ska finnas näring till EM lösningen). Båda metoderna gör att kisset inte doftar lika aggressivt.

Gör så här: Spä ut en del kiss med 8 – 10 delar vatten och vattna. Smart att skörda tex bladgrönsaker innan man vattnar så slipper man få kiss på dem just då.

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

4 svar till ”Flytande näring – 6 varianter”

  1. Profilbild för Aggie Höllinger
    Aggie Höllinger

    Lovely! Tack för finfin information! 😃🌸🌿

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Tack 🙂

      / Johannes

  2. Profilbild för Katarina Tornborg
    Katarina Tornborg

    Tack för att ni benar ut vad som är vad i denna djungel!
    Mycket värdefullt.

  3. […] Några bra flytande näringar: Flytande näring – 6 varianter […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *