En härlig tårta som passar till både skolavslutning och midsommarfest. Tårtbotten är ett traditionellt Vår kokboks-recept som funkar så bra till tårtor.
Ingredienser
olja eller smör att smörja formen
3 ägg
3 dl socker + 1/2 dl socker till formen
1 del kokhett vatten
3 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
100g smör
1 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
1 liter jordgubbar
5 dl grädde
Gör så här:
Dag 1: Smörj och sockra formen. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt det heta vattnet. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och vänd i mjölblandningen i äggsmeten och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter. Låt svalna.
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken och låt det koka ihop. Blanda i vaniljsocker. Skär tårtbotten i två bottnar och fördela smeten på båda skärytorna. Skiva jordgubbar och fördela över den ena botten och lägg därefter den andra botten ovanpå, med den smetiga sidan neråt. Förvara kakan med fyllningen i kylskåpet under lock.
Dag 2: Vispa grädde och bred över hela tårtan. Skär resterande jordgubbar i skivor och garnera tårtan enligt bilden.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar