Det är härligt att odla dill i sin köksträdgård. Hos oss skördar vi det första knippet i april, maj och det sista i oktober. Här berättar vi om hur vi odlar dill.
Om du är en av dem som tycker att det är lite marigt att så dill så ska du veta att du inte är ensam. Ena året kan man lyckas fenomenalt bra för att nästkommade år helt bli utan. Vad det beror har vi inte riktigt listat ut än, men vi har en strategi för att lyckas. Vi sår igen och sår på flera olika ställen, både direktsådd och förodling. Det är så man ska hantera dill, se till att man sår frön på så många ställen som möjligt samt att ha en plan b, c och d. Så om det inte vill sig på tex de platser man allra helst vill ha dillen finns chansen, att den dyker up på några andra ställen.
Dillen och dess smak
För oss är dillen inte bara en krydda utan en grönsak. Den har en given plats i en sallad och som smörgåsgrönt på en smarrig macka. Dillens smak är svår att definiera men ändå självklar. Testa nästa gång du har en dillkvast i munnen att analysera smaken, det är inte helt lätt och det kan till och med vara så att man tycker att den smakar allt annat än dill. Kanske måste den komma in som en del i en röra, maträtt eller som en krydda för att ta plats på det där dilliga sättet. Som torkad på potatismoset vid ett gatukök kl 01:30 en lördagnatt, till årets första färskpotatis, som smakförhöjare i skagenröran eller som den där lilla kvisten på ägghalvan till jul eller påskbordet. Där är dill bara dill och smakar så som vi alla minns och tänker att den ska smaka.
Vi har svårt att tänka oss en odlingssäsong utan dill, så fattigt det skulle kännas. Genom vintersådd, vårsådd och sommmarsådd ser vi till att vi alltid har egen dill mellan maj och oktober. Överflödet fryser vi in finhackad i glasburkar med locket på, då slipper alla andra grejer i frysen smaka dill.
Så vid flera tidpunkter
Dill är en ettårig växt och passar bra att så vid jämna mellanrum under vinter (från slutet av februari), vår och sommar. Vi startar med de första sådderna redan under vintern i vårt kallväxthus för att så tidigt som möjligt kunna njuta av egenodlad dill. Vår dill får alltid starta sitt liv utomhus eller i kallväxthuset oavsett om det är vinter, vår eller sommar. Oftast har vi egna frön skördade från tidigare år men vi köper också en hel del fröpåsar, flera olika sorter och gärna i storpack. Man kan kanske tro att det endast finns en sorts dill, men det finns flera olika. Vissa ger mer buskigt bladverk med sen blomning och andra blommar tidigare. En extra påse dillfrön är inte en börda utan en möjlighet. Blir det tomt i någon pallkrage för att vi skördat något eller pga ett missöde så kan man alltid peta ner några nya dillfrön. Om du vill vara 100 % säker på att njuta av egen dill bör du så dill vid flera tidpunkter på året och på flera olika ställen.
_________________________________________
Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.
Logga in Mer om prenumerationer
Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
__________________ _________________
Lämna ett svar