Att medvetet använda mikroorganismer i sitt odlade gör många idag när de bokashikomposterar. Att arbeta med ytterligare några fler organismer, svampmycel och ett naturligt fosforrikt gödsel kan bli ytterligare en spännande väg in i odlandets mysterier. Det här inlägget gör vi tillsammans med Sneckenström, ett klurigt och nyfiket trädgårdsföretag där vi alltid hittat massor med spännande grejer. Om du klickar dig in på sidan ”Regenerativ odling” kommer du kunna finna alla produkter vi pratar om i det här inlägget samt en hel del info.
Första gången jag kom i kontakt med Sneckenström var när odlaren Chili-Stickan rekommenderade mig epsomsalt för att piffa till mina slitna chiliplantor och det fungerade verkligen, de slitna gula plantorna blev gröna och välmående. Sedan dess har jag besökt Sneckenströms sida lite då och då och hittat bla sockerrörsfrön, batguano (fladdermusbajs), stenmjöl, mycorrizapreparat och mycket annat. Det man inte hittar hos andra hittar man förvånansvärt ofta hos Sneckenströms och ofta är han först på bollen.
Den här artikeln görs i ett samarbete med Sneckenstöm där vi berättar lite mer ingående om tre spännande produkter som arbetar tillsammans. 1 Rhizoferm Växtnäring och Biostimulant, 2 Symbivit mykorrizha och 3 Grottmans Bat Guano. Skriver du in rabattkoden Mycel2022 får du 15 % rabatt på alla produkter på sidan ”Regenerativ odling” fram till den 13 mars 2022. På sidan Regenerativ odling hittar du även kokosfiber, biokol, rörsockermelass, ekologiskt och 100% pyralidfritt bokashikli.
Rhizoferm- Symbivit och Bat-guano
Det här inlägget handlar om två olika organiska tillsatser som sägs ge odlandet en rejäl vitaminkick och ett gödsel som härstammar från fladdermöss och heter Batguano. Batguano har jag använt med gott resultat i många år som fosforrikt gödsel ihop med kväverikt hönsgödsel när jag odlat tomat, chili, gurka, aubergine mm i stora behållare och hinkar. Den höga fosforhalten främjar blomning och fruktsättning.
De andra två preparaten RHIZOFERM och Symbivit är helt nya för mig. RHIZOFERM är ett flytande kombinerat preparat med både näring och ett myller av liv, den ger alltså både energi och en tillsats av olika slags bakterier och mikrober. Det tredje preparatet Symbivit Mycel bildar mykorrhiza med plantans rötter, ett slags svamputbytessystem av näring och mineraler (låter mer komplicerat än vad det är, detta sker överallt utomhus). Om du grävt i jord någon gång och fått upp klumpar med jord som är löst sammansatta och med små små rötter emellan kan det med stor sannolikhet vara jord med mykorrhiza du haft i handen.
Kombinationen av dessa tre preparat sägs vara synnerligen god. Mikroberna i Rhizoferm hjälper till att bryta ner fladdermusnäringen så att växtens rötter och mykorrhizan lättare kan ta upp energin.
Länk: Regenerativ odling
Symbivit = se jorden som din mage
Pratstunderna med Gösta inför det här inlägget blir både långa och ingående. Den bästa förklaringen, säger han, är att jämföra jorden med ens mage där det också sker ett samspel med olika mikroorganismer. Att endast ge jorden näring kan bli lite skralt, det är ju så mycket annat som lever och verkar där.
Jag tycker att det är en intressant liknelse, den får mig att stanna upp och fundera! Men först måste vi reda ut skillnad på jord och jord, var mykorrhizan främst arbetar någonstans. Tex torv, kokos och andra olika medier för frösådder, omplanteringar och slutplanteringar i krukor och behållare, är allra oftast inte det man menar när man menar jord som är levande och myllrar av mikroorganismer.
Dessa jordliknande preparat är den tidiga plantas hem och där är det viktigaste att jorden inte innehåller några skadliga ämnen, skadedjur och inte är för starkt gödslad.
Men när vi kliver ut genom dörren och möter jorden i rabatter, pallkragar, friland och i större odlingsbehållare utan botten är det en helt annan jord än den vi använder till sådder och omplanteringar, ja allra oftast. Jord på friland och i stora behållare utan botten rymmer flera olika slags organismer som maskar och andra nedbrytare som ser till att organiskt material omvandlas till jord och näring, det eviga kretsloppet. En annan organism som arbetar under marken och oftast i det fördolda är mykcorrhiza. Mykorrhiza är ett slags svampmycel som samarbetar med olika växters rötter. Ordet kommer från Grekiskan och Mykos står för svamp och riza för rot = Svamprot! Det svampen gör med sina tunna trådar är att växa ihop med växternas rötter och till växten ge mineraler. I gengäld tackar växten med att ge tillbaka näring i form av socker = symbios.
Använda symbivit: Jag kommer använda symbivit när jag slutplanterar tex purjo och lök på friland eller pallkrage men också när jag planterar tomat, chili och aubergine i stora krukor och för några krukväxter inomhus. Lite som ett experiment för att se vad som händer. När man applicerar symbiviten, som ser ut som små stenar, är det viktigt att dessa små stenar kommer i kontakt med plantans rötter. Så när du gjort planteringshålet eller fyllt upp krukan med jord till den nivån där du tänker placera plantan, strör du ut några Symbivitstenar och lägger plantans rötter emot dem innan du fyller på med jord eller trycker till. En intressant bieffekt som mykorrhiza sägs ha är att den hjälper till att binda kol i marken.
Lästips: Mykorrhizasvampar viktiga i trädgården
RHIZOFERM 12 mikroorganismer
Ni som håller på med och har hållit på med Bokashi känner antagligen sedan länge till EM som är den flytande organiska bakterie- och svamptinkturen som används till att impregnera bokashikli med. RHIZOFERM är som EM fast istället för 5 olika ingredienser innehåller denna 12 olika bakterier och mikrober, en lyxigare och mer innehållsrik soppa som sägs hjälpa till att bryta ner näringsämnen så att växtens rötter lättare kan ta upp dem.
För er som gör eget bokashikli sägs det från Sneckenströms håll att denna lösning slår EM rejält på fingrarna och kan användas i stället för EM vid tillverkning av eget bokashikli. Jag har en påse kli i källaren men har vid tiden då detta inläggs skrivs inte kickat igång det än, men är på väg.
Det jag däremot gjort är ett svagt gödselvatten på RHIZOFERM och rörsockermelass till alla blomsterlönnar / malvor, kaffeplantor och alla aloe vera-plantor.
Proportionerna för detta svaga gödselvatten är 2 msk RHIZOFERM och en tsk rörsockermelass till en liter avklorerat vatten. Enklaste sättet att avklorera kranvatten är att tillsätta en knivsudd C-vitamin/ askorbinsyra ( finns även det på sneckenströmsidan) till varje liter vatten och röra om innan man tillsätter substanserna. Man kan också använda smält snö eller regnvatten. Blandningen ska stå och dra tills det bildas ett vitt skum på ytan, sedan är det bara att vattna med det. Till vår största kaffeplanta myllade jag dessutom ner ett par msk Batguano och la på lite ny steriliserad planteringsjord innan jag vattnade plantan. Ska bli spännande att se om jag får extra mycket blommor och frukter i år.
Läs mer om alla mikroorganismer den innehåller: RHIZOFERM
Bat guano
Handskördat fladdermusbajs från fruktätande fladdermöss med ett NPK värde på 2, 12, 2! När jag läste detta första gången förstod jag att jag funnit ett riktigt potent gödsel att använda på alla mina blommande och fruktsättande växter. Jag använder Bat guano ofta i kombination med något kväverikt gödsel så som hönsgödsel för att få en bra balans. Bat guano är ett lite lyxigare gödsel som jag först och främst använder till krukväxter inomhus (då det är doftfritt när man blandar det i jorden) och till utomhusväxter som jag odlar i behållare och stora krukor eller behållare i växthus eller på gynnsamma ställen i odlingen tex gurkor, chili, tomat, melon, aubergine, gyllenbär, banan mm.
Starkare gödselvatten: Vill man öka på näringen i RHIZOFERM , gödselvattnet jag beskrev här ovan, kan du laborera med att tillsätta en till ett par msk Bat guano i lösningen. Se bara till att det inte blir stående för länge De flesta organiska flytande gödselblandningar brukar dofta om de blir stående en längre tid. Satsa hellre på att vattna med en svag lösning flera gånger än en stark vid färre tillfällen
Den här artikeln är ett samarbete med Sneckenstöm där vi berättar lite mer ingående om tre spännande produkter. 1 Rhizoferm Växtnäring och Biostimulant, 2 Symbivit mykorrizha och 3 Grottmans Bat Guano. Skriver du in rabattkoden Mycel2022 får du 15 % rabatt på alla produkter på sidan ”Regenerativ odling” fram till den 13 mars 2022. På sidan Regenerativ odling hittar du även kokosfiber, biokol, rörsockermelass, ekologiskt och 100% pyralidfritt bokashikli.
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar