Kanarisk potatis – en saltig läckerhet

Kanarisk potatis

Kanarisk potatis har nog de allra flesta som varit på Kanarieöarna troligtvis kommit i kontakt med. Det är en specialitet på Kanarieöarna som ofta serveras med den pikanta paprikasåsen Mojo rojo. Man kokar potatisarna i rikligt med salt så att de får en salthinna.

Min pappa brukade göra en fejkvariant av kanarisk potatis när jag var liten, han hade varit på Tenneriffa en gång och blivit fascinerad av dessa salta knölar. Dessvärre hade han inte knäckt koden hur detta egentligen skulle gå till, så han brukade rulla den kokta skalförsedda potatisen i salt efter kokning och låta dem ligga och dra i kastrullen ett tag.

Ska man göra äkta kanariepotatis gäller det att veta hur man ska göra och det kan för många te sig som att man använder skandalöst mycket salt. Men det är detta som krävs om man ska få till den rätta smaken. Ett plus när man använder så här mycket salt när man kokar potatis ”med skalet på” är att smakerna från potatisen verkligen inte läcker ut i vattnet utan trycks inåt. Saltet stabiliserar även potatisarna så att relativt nyupptagen potatis som tenderar att kunna spricka håller sig helare. En bieffekt är att det fräser om sådant här saltvatten när det kokar, så man får en trevlig ljudupplevelse dessutom.

Kanarisk potatis
Salta potatisar är svåra att sluta äta, de är så hysteriskt goda!

Kanarisk potatis – ingredienser

  • Ca 1 kg potatis av mindre eller mellanstormodell.
  • 1,5 – 2 l Vatten eller så att det täcker potatisen
  • Ca 2 dl havssalt ( i en del recept på nätet står det t om att man ska ha över 3 dl så pröva dig fram, vi tycker att det fungerar ypperligt med 2 dl)

Gör så här: Lägg i rengjorda potatisar modell mindre eller mellanstora med skalet på i en kastrull och fyll på med kallt vatten så att vattnet täcker potatisarna. Häll därefter i havssaltet och lägg på ett lock. Låt potatisen koka upp. Sänk därefter värmen så att potatisarna småkokar lagom och lägg locket lite på sniskan. Efter ca 20-30 minuter brukar potatisen vara klar. Känn efter med tex en tändsticka. Potatisarna ska vara mjuka rakt igenom när de är klara. Häll sedan av vattnet och låt potatisarna svalna lite innan servering.

Kanarisk potatis är så gott att man gärna äter dem som de är, nästan som snacks. Att dippa i en god sås är supergott. Men man kan också servera potatisen istället för vanlig kokt potatis eller klyftpotatis.

Testa såsen salsa verde till potatisarna, för dig som gillar koriander och limesmak eller googla på ”Mojo rojo” som är den vanligaste såsen till denna potatis.

Bra att veta: Var beredd på att det kan bli ganska grisigt på spisen när saltvattnet som stänkt torkat in. Men det är ingen fara, det är lätt att torka av.

Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

4 svar till ”Kanarisk potatis – en saltig läckerhet”

  1. Profilbild för Mathias Båge
    Mathias Båge

    Enda problemet är väl att rostfritt stål läcker diverse legeringsämnen och t.o.m. järn när man har såpass mycket salt i kokvattnet. Jag hade en fin rostfri tesked (högkvalitativt rostfritt stål) i en skål med salt, och upptäckte rostfläckar i saltet efter ett tag.

    Jag har hört att kockar rekommenderar att saltet (vid vanlig grönsaks- eller potatiskokning) tillsätts först efter det att det som skall kokas har lagts i kastrullen, för att minska mängden läckage från stålet.

    M.a.o. borde man använda en emaljkastrull istället. Eller en järngryta.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Ja jag har sett sådant också på våra redskap också genom åren. Ja de gamla emaljerade kastrullerna låter som en bra idé.

      / Johannes

  2. Oohhh!
    Förut försökte jag hitta recept på detta och den GRÖNA såsen, som iaf vi stötte på överallt, men misslyckats.
    Tack tack för recept på potatisen!
    Och kanske kanske någon annan känner till recept på den gröna såsen??? *håller tummarna*

  3. Jag har hört att potatisen ”uppkom” när man hade dåligt med färskvatten och därför kokade potatisen i havsvatten. Vattnet ska därigenom ha samma salthalt som havsvatten (3,5%-ish) när man kokar potatisen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *