Att göra egna nya plantor är roligt och billigt. Har man jättedaggkåpa kan man på ett enkelt sätt dela på plantorna och göra fler stora plantor.
I skogsträdgården har vi inte haft jättedaggkåpa så många år. Det var av min mamma som vi fick två ganska så stora plantor en gång. På vissa håll förökar sig jättedaggkåpan ganska hejdlöst och då kan den ses som invasiv. I skogsträdgården har det också bildads nya små plantor i nära anslutning till de plantor jag fick av mamma, men växtkraften i våra magra jordar är ganska minimal. Därför vill vi hjälpa småplantorna lite på traven, samtidigt som vi vill få daggkåpsplantor på fler ställen i våra rabatter.
Läs mer om Skogsträdgården
Jättedaggkåpan har ett vackert bladverk med sina särskilda daggkåpsblad. I bladens mitt bildas en skål där det samlas dagg. På morgonen kan man se en daggdroppe likt en pärla i en mussla, blänka på bladen. Sagolikt, tycker jag. Blomningen sker i juni-juli med lite dovt ljusgula blommor. Det är fint när daggkåpan blommar, men för oss är det bladverken som är det vackraste.
Jättedaggkåpa är perenn och alltså flerårig. Om hösten vissnar den ner för att under våren åter växa upp mid sina otroligt fina blad.
Dela plantorna
Jättedaggkåpan har ett ganska ytligt rotsystem. Längs roten skjuter plantan då och då upp nya skott. Men oftast är det inte rotskotten som gör att daggkåpor sprider ut sig. Det är dess frön som efter blomningen ramlar till jorden och gror året därpå. Vill man förhindra att daggkåpan sprider sig, kan man klippa av blommorna när de börjar blomma över.
Jag brukar försöka tänka att jag vill ha plantorna ganska runda och fina, så finns det någon liten planta som växer lite avsides tar jag främst den. Man kan också gräva loss en tuva med flera plantor. I möjligaste mån gräver jag försiktigt för att inte skada någon rot. På bilden ovan tyckte jag att de två plantorna satt ihop så fint. Därför lät jag dem vara så.
Plantera i kruka
Vi har tagit för vana att alltid plantera sticklingar och småplantor i krukor med planteringsjord. Då kan de få chansen att växa till sig ett tag innan de hamnar på sin nya plats. Krukor med småplantor i får stå tillsammans i ett stort odlingstråg på en halvsolig plats någonstans i trädgården. Vi ser alltid till att vattna de små liven regelbundet så att ingen råkar dö av torka.
Nyplanterade plantor kan sloka till en början och se allmänt hängiga ut. Vissa kanske aldrig tar sig, medan andra kvicknar till efter några dagar.
Efter någon månad i krukan får de en plats i någon rabatt. Det spelar ingen roll när man planterar daggkåpan. Hinner man någon gång under hösten är det bra. Gör man det inte, behöver man jordslå krukorna så att de inte skadas av vinterkylan och frystorkar. När man jordslår, gräver man hål i en rabatt eller annan plats med jord. I hålen placerar man krukorna med plantor. Jordytan i krukan ska vara i samma höjd som jordytan runtom. När våren väcker liv i de små plantorna kan man ta upp krukorna och gräva ner plantorna på den valda platsen.
Plantering i rabatten
Man kan ha en mängd olika tankar om hur och var man ska plantera sina nya plantor. Vi blandar ganska friskt, men i denna saliga blandning finns ändå vissa tankar. Dels tänker vi på väderstrecket och försöker att placera de lägsta växterna i söder och de högre bakom. Dessutom försöker vi se till att växterna återkommer i flera olika rabatter.
Till en början, när vi inte har så många exemplar brukar växten oftast få växa tillsammans med sina jämlikar. När rotsticklingar eller nya små plantor växer fram, finns möjlighet att knycka några, skapa fler plantor och få växten att inta plats på ytterligare en plats i trädgården.
Jättedaggkåpan trivs bra både i sol och halvskugga. Vi har mest skugga, med några förmiddagssoltimmar per dag och det fungerar bra.
Jorden i alla våra rabattdelar är sandig, torr och i grunden rejält näringsfattig. Innan varje ny plantering passar vi på att blanda ner rikligt med biokol och gödsel av något slag. Där vi vill ha plantorna gräver vi en grop, gärna lite större än själva krukan. Något som vi tycker är smart, är att hälla några liter vatten i varje grop innan vi sätter ner plantan. På så sätt vet vi att det finns vatten för plantans rötter den allra första tiden.
Vi pillar loss krukorna och placerar plantan med krukjorden i gropen. Sedan fyller vi på med jord runtom och vattnar en gång till, för säkerhets skull. När plantorna vid det här laget ska vänja sig med sin nya växtplats, är det viktigt att vattna ofta och regelbundet.
Jättedaggkåpa är perenn och kommer om den trivs, leva länge på sin nya plats. Får plantorna vatten då och då från vår till höst och lite gödsel inför varje säsong kommer plantorna trivas och säkerligen fröså sig så att man kan göra fler plantor.
Theres Lundén
Lämna ett svar