Din varukorg är för närvarande tom!
Gräsklipp till vår torra jord
Våra grödor växer, om än lite sparsamt. Potatisen har tagit sig fint. Men allt annat verkar ta lite tid på sig. Vår jord har visat sig vara väldigt sandig och skulle behöva mycket mer organsikt material. Jorden har svårt att dra åt sig fukt och när man vattnar hamnar vattnet konstigt nog mest överst i pölar och vill inte tränga sig ner. I några av bäddarna har vi blandat ner vår bokashikompost, men vi hade tyvärr inte tillräckligt, 130 liter räckte märkligt nog inte långt. Nu har vi blandat i lite gräsklipp i jorden och hoppas på ett bättre resultat. Vi har också gödselvattnat med EMA för att tillföra goda mikroorganismer till jorden. EMA är ett slags gödselvatten som innehåller samma mikroorganismer som finns bokashikompost-processen. Man brygger det själv eller köper det färdigbryggt. Vi har bryggt vårat själv, mer om det vid ett senare tillfälle.
Vår lökbädd har tagit sig bra och snart, kära grannar kan vi börja gallra. Man drar då upp hela löken med blast där de sitter som tätast. Dessa minilökar kan ätas som vårlökar.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Gräsklipp till vår torra jord”
Hej, jag skulle garna höra hur du brygger EMA?
Tack pa forhand!
Bodil
Hej. Det kommer här. Vill du ha det rätta proportionerna så hojta till igen. Vi köpte melass, EM och jäskärl från ett företag som heter Greenfoot https://www.greenfoot.se/
Här kommer du till vårt inlägg om EMA. https://farbrorgron.blogspot.se/2012/06/emema.html
Tack!!! det var verkligen intressant lasning! jag laste i artiklen at det skulle vara: 9 dl vatten med 0,5 dl EM och 0,5 dl rörsockermelass,
jag blev valdigt intresserad av bakashi, det later ju fantastiskt bra. Jag vill garna leva sa naturligt som möjligt (sa gott det nu gar i en en storstad..)
om jag har forstatt ratt sa behover jag for att börja med bokashi, luftatakarl och EM? det verkar som man sen kan blanda EM med vetekli for sin egen bokashimix, jag investerar garna for en battre miljö, men samtidigt köpa sa lite som möjligt "extra" utan gora det sa naturligt som möjligt..
ar det mycket battre med jaskarl an i en petflaska tror ni?
vilken spannande blogg ni har!
tack pa forhand!
Bodil
[…] Läs mer om dessa gödsel: Göra eget ogräsgödsel och ensilage, Gräsklipp till vår torra jord […]
Lämna ett svar