Att odla med jorden
I den stora odlingsbädden i stadsodlingen har vi grävt ner 140 liter bokashikompost och täckt med ett lager lönnlöv. När man odlar ekologiskt, i synnerhet på friland så är det viktigt att arbeta med jorden på ”rätt sätt” och det finns inte bara en metod utan ganska många teorier och metoder. En bra tanke att ha i bakhuvudet är att det egentligen inte är grödorna man odlar, utan jorden där de ska växa. Det är
jorden vi ska arbeta med och på ett skonsamt sätt som gör den bättre för varje år. Att tillföra jorden organiskt material är en grundförutsättning. Jorden håller fukten bättre och mikroorganismer och mykorrhiza kan samspela och trivas.
Vi tillsätter alltid näringsämnen i vår odlingsjord i form av mineraler, kväve i form av hönsgödsel, mikroorganismer och gödsel i form av kompost, bokashikompost, gödselvatten på nässlor och fräken. Dessutom täckodlar vi med löv och gräsklipp, vilket också får en positiv effekt på jorden. Under 2013 kommer vi också att testa att odla i grönmassa och sand på Nils Åkerstedt vis i olika slags odlingskärl. Under denna sommar har vi packat 8 säckar med gräs och örter som kommer bli den grönmassa som Nils Åkerstedt pratar.
Några länkar
I tidningen Natur& Trädgård har bla Nils Åkerstedts, Sveriges Guru när det gäller att odla i sand, täckodla och använda grönmassa skrivit mängder av material. På Natur& Trädgårds webbsida kan ni också läsa Nils bok ”Boken om marktäckning och om odling i sand” Överlag så är tidningen ett måste för den nyfikna odlaren oavsett om du odlar grösaker eller blommor. Den är också fruktansvärt snygg, en tidning man inte läser i badet första veckorna.
FOBO, föreningen förbundet organisk-biologisk odling har mängder av info på sin hemsida och som medlem får du 4 nummer av deras tidning ”odlaren” som är mycket läsvärd.
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar