Novemberarbete i trädgården vid stugan

Vi passar på att kratta ihop lindlöv och lägga ovanpå våra grönskasodlingsytor. Löv, barr, kompost, gräsklipp och grönmassa. Vad du än har för några gåvor i närheten så använd dem. En trädgård ska vara lite ”skräpig”. Organiskt material ska inte hamna i containrar på återvinningen utan tillföras till jorden igen.  Använder man det naturen har att erbjuda så får man efter några år en fantastisk fin jord. Lerdräneringsrören måste tömmas på jord och plantor för att inte sprängas sönder under vintern. Just de här rören har jag odlat i sedan 1995.

 

 

Som vanlig drar jag upp alldeles för många plantor. I år blev det väldigt många primulor. Så vi blev tvungna att bygga ytterligare ett land, vilket tar en stund då trädgården ligger på en grusås och marken innehåller i princip bara sand och sten. Men vi fick till det tillslut.

Första frosten har fått Primula japonica beståndet att sloka.

 

Av Karin fick jag en klyfta av Amerikansk jättevitlök. Må den klara vinterns prövningar.

Mina traditionella komposter har vart igång sedan 1993. Jag gräver alltid ur komposterna höst och vår för att påskynda nedbrytningsprocessen. På en grusås är man alltid i behov av jord. När det gäller sådana här komposter ”traditionella”, så föredrar jag att bara använda mig av pallkragar så att det finns en direktkontakt med jorden. Det innebär att komposterna aldrig blir för blöta, för torra och att mikroorganismerna kan röra sig neråt  i marken ifall det blir för kallt och att det inte blir ett isolerat mikrosystem som kräver tillsyn. De här komposterna sköter sig själv och har aldrig under 20 år, trots att vi blandar trädgårds och hushållsavfall, luktat illa. Det kräver ju i och för sig att man inte bor i ett tättbebyggtområde. I staden använder vi bokashikompost.

Ett av barnens dopträd ett plommonträd av sorten ”Reine Claude” fick byta plats till ett mer gynnsamt läge. Jag passade också på att se till att de största grenarna placerades mot norr så att en eventuell mer symmetrisk krona kan ta form. Tack Karin för tipset.
Ett framtida fläderträd? Här är i allafall en kruka sticklingsförökad fläder som ska planteras i dikesrenen.
Johannes Wätterbäck

 


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Ett svar till ”Novemberarbete i trädgården vid stugan”

  1. Härligt med november som bjuder på trädgårdsväder. Kompost är ett måste för en trädgårdsägare. I år har jag tömt bokashi direkt från behållaren i rabatter som jag täckte med billig köpejord i påse.
    Jag gjorde detta i september och nu har bokashi-innehållet blivit jord.
    Detta fick jag göra helt enkelt därför att vår grönsaksland är under 'utveckling' (alltså INTE avveckling;)))!
    Vår varmkompost har nät i botten för att förhindra möss eller råttor att ta sig in men släpper så klart in all jordvärme och annat nyttigt. Jag matar den ibland med hönspellets vilket får den att förbtänna matresterna ännu fortare!
    All "rikedomarna" i trädgården är inte av godo. Det som är bra för jorden älskas av snigelbebisar. Jag lägger numera aldrig gräsklipp i rabatterna. Den får vara kvar på gräsmattan som gödsel. Trädgårdsavfall får för det mesta hamna i vår skogskompost – en gigantisk BB för allehanda sniglar…
    Däremot 'gamblar' jag med löven och det mesta hamnar i mitt 'woodland' som förning och skydd och då är jag på jakt efter sniglar där senast i mars om vi inte har snö eller djup tjäle…;)!/Anja

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *