Vi passar på att kratta ihop lindlöv och lägga ovanpå våra grönskasodlingsytor. Löv, barr, kompost, gräsklipp och grönmassa. Vad du än har för några gåvor i närheten så använd dem. En trädgård ska vara lite ”skräpig”. Organiskt material ska inte hamna i containrar på återvinningen utan tillföras till jorden igen. Använder man det naturen har att erbjuda så får man efter några år en fantastisk fin jord. Lerdräneringsrören måste tömmas på jord och plantor för att inte sprängas sönder under vintern. Just de här rören har jag odlat i sedan 1995.
Som vanlig drar jag upp alldeles för många plantor. I år blev det väldigt många primulor. Så vi blev tvungna att bygga ytterligare ett land, vilket tar en stund då trädgården ligger på en grusås och marken innehåller i princip bara sand och sten. Men vi fick till det tillslut.
Första frosten har fått Primula japonica beståndet att sloka.
Av Karin fick jag en klyfta av Amerikansk jättevitlök. Må den klara vinterns prövningar.
Mina traditionella komposter har vart igång sedan 1993. Jag gräver alltid ur komposterna höst och vår för att påskynda nedbrytningsprocessen. På en grusås är man alltid i behov av jord. När det gäller sådana här komposter ”traditionella”, så föredrar jag att bara använda mig av pallkragar så att det finns en direktkontakt med jorden. Det innebär att komposterna aldrig blir för blöta, för torra och att mikroorganismerna kan röra sig neråt i marken ifall det blir för kallt och att det inte blir ett isolerat mikrosystem som kräver tillsyn. De här komposterna sköter sig själv och har aldrig under 20 år, trots att vi blandar trädgårds och hushållsavfall, luktat illa. Det kräver ju i och för sig att man inte bor i ett tättbebyggtområde. I staden använder vi bokashikompost.
Ett av barnens dopträd ett plommonträd av sorten ”Reine Claude” fick byta plats till ett mer gynnsamt läge. Jag passade också på att se till att de största grenarna placerades mot norr så att en eventuell mer symmetrisk krona kan ta form. Tack Karin för tipset.
Ett framtida fläderträd? Här är i allafall en kruka sticklingsförökad fläder som ska planteras i dikesrenen.
Johannes Wätterbäck
Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.
Om du själv inte är vegetarian, men får besök av sådana medmänniskor kring jul och vill bjuda på något juligt som går snabbt! Vad ska du då hitta på? Här kommer det enklaste… Läs mer: Hjälp jag får en vegetarian på julbesök.
Vad ska man tänka på när man odlar chili? Behöver man verkligen växtbelysning? En del sår i december och andra i februari, vad är det egentligen som gäller? I den här omfattande artikeln… Läs mer: Odla steg för steg – chili
Julen är en viktig högtid hos oss, framför allt vårt julbord som är en upplevelse för våra smaklökar . Där vi brukar fira julafton, har vi alltid knytkalas. Det betyder att man tar… Läs mer: Farbror Gröns julbord
Nu finns alla våra böcker i vår webbutik och går att beställa närsomhelst under årets alla månader som signerade. Vill du ge bort någon av våra kunskapsdrypande böcker i julklapp, kan det vara… Läs mer: Våra böcker
Det är alltid kul att skapa pepparkakshus. Ibland har vi köpt färdiga delar att bara montera och garnera, andra år har vi varit mer kreativa. Här har vi skapat vårt egna pepparkakshus som… Läs mer: Vårt egna pepparkakshus
Vår dotter fann ett recept på sockriga saffransbullar med vaniljsmörkräm av Hanna Freed på tiktok som i sin tur hittade det hos Frida Skattberg, och tog några skärmdumpar och skickade till mig. Dessa… Läs mer: Sockriga saffransbullar med vaniljsmörkräm
Under senaste året har det dykt upp en mängd mer eller mindre vidriga videos från alla möjliga ställen i världen där folk äter surströmming. Ofta öppnar de en burk och himlar med ögonen… Läs mer: Jag ville visa hur vi äter surströmming!
Nu har Impecta Fröhandel släppt 2025 års nyheter och vi har kikat på de nya sorterna. Här presenterar vi några vi blev nyfikna på att odla nästa år och varför. 2025 fyller ovan… Läs mer: Frönyheter Impecta fröhandel 2025
Härligt med november som bjuder på trädgårdsväder. Kompost är ett måste för en trädgårdsägare. I år har jag tömt bokashi direkt från behållaren i rabatter som jag täckte med billig köpejord i påse. Jag gjorde detta i september och nu har bokashi-innehållet blivit jord. Detta fick jag göra helt enkelt därför att vår grönsaksland är under 'utveckling' (alltså INTE avveckling;)))! Vår varmkompost har nät i botten för att förhindra möss eller råttor att ta sig in men släpper så klart in all jordvärme och annat nyttigt. Jag matar den ibland med hönspellets vilket får den att förbtänna matresterna ännu fortare! All "rikedomarna" i trädgården är inte av godo. Det som är bra för jorden älskas av snigelbebisar. Jag lägger numera aldrig gräsklipp i rabatterna. Den får vara kvar på gräsmattan som gödsel. Trädgårdsavfall får för det mesta hamna i vår skogskompost – en gigantisk BB för allehanda sniglar… Däremot 'gamblar' jag med löven och det mesta hamnar i mitt 'woodland' som förning och skydd och då är jag på jakt efter sniglar där senast i mars om vi inte har snö eller djup tjäle…;)!/Anja
Lämna ett svar