Pastasås med målla, tomat och morot

Att använda målla i en tomatsås med vitlök kan ju tyckas vara lite slöseri eftersom dess smak inte kommer till sin rätt i en sådan här smakrik sås. Men jag rensade vitlöken i källaren som vi planterade i november och i jorden i de krukorna hade det dykt upp ganska mycket målla som ogräs. Jag ville göra något med den innan den blev dålig. Mållan har en mild spenatliknande smak och jag blev överasskad av dess milda och goda smak. Målla kommer jag använda mig mer av och det lär dyka upp flera recept med målla på Farbror Grön under året som kommer. Eftersom det närapå är lönlöst att odla spenat i vårt land så är målla ett väldigt bra alternativ, inte minst för att det växer vilt.
Ingredienser:
Ett knippe färk målla ( går bra med spenat också)
1 burk krossade tomater
1 klick tomatpurè
Lite örtsalt
1 tsk buljong
1/2 dl vitt vin
1/2 liten gul lök
1 liten morot riven på det finaste
1 pressad vitlök
olivolja
Gör så här: Riv moroten, finhacka mållan, finhacka löken och fräs i olja tills det blir mjukt. Häll på vinet, buljongen, tomatpurèn och saltet och rör runt. Häll därefter i de krossade tomaterna, en pressad vitlök och låt såsen småkoka med lock i 10-15 min. Smaka av med salt och ev socker. Servera den gärna tillsammans med babymozzarella och någon god pasta.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

 

Svinmålla


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

2 svar till ”Pastasås med målla, tomat och morot”

  1. Jag undrade just hur du fått tag på målla den här årstiden.
    Provade förvälla och frysa för flera år sen men utan något bra resultat. Har du provat torka?

  2. Har inte testat. Men det ska jag göra och kanske ha i mitt örtsalt för färgens skull.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *