Din varukorg är för närvarande tom!
Pumpasoppa med kokosgrädde och rostad kokos

På början av 2000-talet så kom jag i kontakt med vegetarisk ayurvedisk mat på resturangen Govindas i Stockholm. Det var en ny värld som öppnades för mina smaklökar och det var kärlek vid första tuggan. Sedan dess lagar jag sådan här mat då och då. Att blanda i lök och vitlök tillsamman med hing är inget man gör i denna matlagningstradition utan det är något jag tillfört själv, för att jag tycker att den här soppan vinner på det. Så ta fram pumpan som legat i din bokhylla hela vintern och laga något riktigt riktigt gott.
Ingredienser
900 g pumpa
0,5 dl raps olja
Ghee ( kan ersättas med neutral eller rapsolja om du vill ha en 100% vegansk soppa)
1 finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
6,5 dl vatten
1 burk kokosgrädde
2-3 msk grönsaksbuljong
1 tsk malen spiskummin
1-2 tsk hel spiskummin
2 tsk svarta senapsfrön
2 kryddmått hing ( asafoetica)
1 tsk malen gurkmeja
Rostade kokoschips (att garnera med)
Gör så här: Dela pumpan mitt itu och gröpa ur kärnorna ( rosta gärna kärnorna i ugnen och garnera soppan med dem eller ha dem som snacks. Några kan du torka till eget utsäde om du vill odla egen pumpa ). Klyfta därefter pumpan och skala bort skalet med en vass kniv. Skär pumpan i 3-4 cm stora bitar. Hetta upp rapsoljan i en tjockbottnad kastrull och fräs pumpan tills den börjar bli mjuk, häll i vattnet och buljongen. Fräs nu lök och vitlök tills löken blivit genomskinlig i en panna för sig och stjälp i lökblandningen i soppan och låt det koka i 30-60 min tills pumpan är riktigt mjuk. Stavmixa soppan till ”lagom” konsistens och häll i kokosgrädden. Hetta nu upp 2-3 msk ghee i en tjock-bottnad kastrull, se till att ha locket tillgängligt. När det börjar bli varmt så häll i senapsfröna och lägg på locket,låt dem vara där i 10-20 sekunder häll därefter i 1-2 tsk hel spiskummin och lägg på locket igen. Nu kommer kryddorna att poppa och det gäller att så många som möjligt får poppa utan att bli brända, när du tycker att det ser lite för brunt ut som att det håller på att brännas vid så häller du ner ghee och krydd-blandningen i soppan. Häll därefter ner malen spiskummin, gurkmeja och hing. Låt koka i 10-20 min och smaka av med salt och ev buljong. Är soppan för tjock så spä soppan till en ”lagom” konsistens. Som alla soppor så blir också den här ännu godare efter en eller ett par dagar i kylen.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Våra senaste inlägg
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar