Din varukorg är för närvarande tom!
Pumpasoppa med kokosgrädde och rostad kokos

På början av 2000-talet så kom jag i kontakt med vegetarisk ayurvedisk mat på resturangen Govindas i Stockholm. Det var en ny värld som öppnades för mina smaklökar och det var kärlek vid första tuggan. Sedan dess lagar jag sådan här mat då och då. Att blanda i lök och vitlök tillsamman med hing är inget man gör i denna matlagningstradition utan det är något jag tillfört själv, för att jag tycker att den här soppan vinner på det. Så ta fram pumpan som legat i din bokhylla hela vintern och laga något riktigt riktigt gott.
Ingredienser
900 g pumpa
0,5 dl raps olja
Ghee ( kan ersättas med neutral eller rapsolja om du vill ha en 100% vegansk soppa)
1 finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
6,5 dl vatten
1 burk kokosgrädde
2-3 msk grönsaksbuljong
1 tsk malen spiskummin
1-2 tsk hel spiskummin
2 tsk svarta senapsfrön
2 kryddmått hing ( asafoetica)
1 tsk malen gurkmeja
Rostade kokoschips (att garnera med)
Gör så här: Dela pumpan mitt itu och gröpa ur kärnorna ( rosta gärna kärnorna i ugnen och garnera soppan med dem eller ha dem som snacks. Några kan du torka till eget utsäde om du vill odla egen pumpa ). Klyfta därefter pumpan och skala bort skalet med en vass kniv. Skär pumpan i 3-4 cm stora bitar. Hetta upp rapsoljan i en tjockbottnad kastrull och fräs pumpan tills den börjar bli mjuk, häll i vattnet och buljongen. Fräs nu lök och vitlök tills löken blivit genomskinlig i en panna för sig och stjälp i lökblandningen i soppan och låt det koka i 30-60 min tills pumpan är riktigt mjuk. Stavmixa soppan till ”lagom” konsistens och häll i kokosgrädden. Hetta nu upp 2-3 msk ghee i en tjock-bottnad kastrull, se till att ha locket tillgängligt. När det börjar bli varmt så häll i senapsfröna och lägg på locket,låt dem vara där i 10-20 sekunder häll därefter i 1-2 tsk hel spiskummin och lägg på locket igen. Nu kommer kryddorna att poppa och det gäller att så många som möjligt får poppa utan att bli brända, när du tycker att det ser lite för brunt ut som att det håller på att brännas vid så häller du ner ghee och krydd-blandningen i soppan. Häll därefter ner malen spiskummin, gurkmeja och hing. Låt koka i 10-20 min och smaka av med salt och ev buljong. Är soppan för tjock så spä soppan till en ”lagom” konsistens. Som alla soppor så blir också den här ännu godare efter en eller ett par dagar i kylen.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
- Odla tomater i krukor utomhusSedan 20 år tillbaka odlar vi tomater i krukor utomhus. Det går också bra att ha dem i växthuset, ja även inomhus, det beror lite på när man vill ha skörden och hur… Läs mer: Odla tomater i krukor utomhus
- Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpaNu i mitten av maj är det en perfekt tid att så gurkväxter. Gurka, melon, squash och pumpa älskar värme, växer snabbt och är känsliga för kyla så därför är maj en perfekt… Läs mer: Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpa
- Distansodla – odla där du inte ärDistansodla är ibland det enda alternativet ifall man inte bor där man odlar eller har flera trädgårdar. Hur får man plantorna tex vid sommarstugan, kolonilotten att klara sig när man inte är där?… Läs mer: Distansodla – odla där du inte är
- Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 majVälkomna till en stunds odlingsinspiration på Stenegård i Järvsö den 25 maj där jag Johannes Wätterbäck / Farbror Grön, delar med mig av mina erfarenhetsbaserade tips och tankar till ett glädjefullare, roligare och… Läs mer: Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 maj
- Odla i odlingslådor med vattenmagasinHar du upptäckt de fantastiska odlinglådorna man kan finna på Gjordnära vid namn Berberis? Med sina vattenmagasin och enkla design är dessa odlingslådor ypperliga för krukodling både inomhus, i växthus och utomhus. Detta… Läs mer: Odla i odlingslådor med vattenmagasin
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar