Äntligen är boken ”Alla fingrar gröna” ute i handeln och går att beställa på Lux, Adlibris, Bokus mm. Här är ett smakprov på några av akvarellerna från boken.
Vårt kålodling i tillsammansodlingen 2014. Vi var förskonade från stora angrepp av kålmalar och kålfjärilar och kunde njuta av dessa läckerheter ända in i april 2015. Brysselkål tänkte vi, måste vara en av de mest klimatsmarta grödor du kan odla. Fungerar att vinterså och man behöver inte ens plocka av de små huvudena på hösten utan kan lämna plantan ute i kylan under hela vintern och skörda närhelst man behöver lite kål. Samma sak är det för grönkål. Svartkål däremot är lite känsligare om du inte odlar dem på ett tak förstås, då kan de också klara vintern så som våra plantor gjorde på takfarmen i år.
Majrova odlar vi oftast som serieodlingsgröda 2 och förkultiverar dem i odlingsbehållare någon gång i slutet av juni. Då har vi också hunnit skörda all vitlök och potatis och det finns lediga platser i trädgården där majrovorna kan planteras. Efter en gödsling förstås! Majrovan Purple top White globe är vår personliga favorit. Finns på både impecta och runåbergsfröer. Passa på att beställ nu i början av juni innan fröfirmorna stänger för säsong.
Fänkål (knölfänkål) sår vi i april/maj under belysning och planterar ut när man börjar kunna lita på att det är sommar. Sätter man ut den alltför tidigt kan plantorna satsa på att gå i frö istället för att bilda knöl. Den här grödan kan man använda till mycket i köket. Vi gör en jättegod sallad på fänkål med cashewnötsdressing.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.
Dags för kurs? Vinterns kurser närmar sig och nu är det rätt tid att ladda för nästa säsong! Den 8 /12 är det dags för Göteborg och den 15/12 i Stockholm Även Färnahelgen… Läs mer: Kurs i Göteborg, Stockholm och Skinnskatteberg
Visst kan man göra tacosås utan att koka såsen först, och där man odlat alla ingredienser själv, både på egen tomatsås och krossade tomater på burk eller tetra. Den här såsen förvånade alla… Läs mer: Tacosås du inte behöver koka
Varför har vi så många tomater på hösten? Är det inte på sommaren man skördar de solmogna frukterna? Ja, det beror dels på vilken drömbild man har och på var man bor när… Läs mer: Varför har vi så många tomater på hösten?
Oavsett vilken årstid det är vill vi ha kläder som sitter skönt och som sitter bra. Den här artikeln gör vi tillsammans med Operose vars kläder vi använt de senaste 10 åren och som är… Läs mer: Höst i trädgården med Operose arbetskläder
Just nu är det en fantastisk tid att skörda jordärtskockor. När man tröttnat på jordärtskockssoppa kan man testa att syra jordärtskockor. Det är fantastiskt gott! Smaken av syrade jordärtskockor är mild, syrlig och… Läs mer: Syra jordärtskockor – enkelt och gott
Under vår mörka vinter i Skandinavien är det inte helt fel att skaffa sig färska bladgrönsaker på egen hand genom att odla inomhus. Vi brukar göra på två sätt, antingen odlar vi i… Läs mer: Odla bladgrönsaker inomhus
Vilken trevlig adventskalender! Jag tycker också om fänkål och har försökt odla den i två år men jag får ingen knöl bara stjälkar. Vad gör jag för fel?
Lämna ett svar